01:46

Landsby mister sine gadelys - kommunen vil ikke sætte nye op

Borgerne i landsbyen Gudumlund mistede fra den ene dag til den anden deres gadebelysning uden at være blevet orienterede om det.

Torsdag eftermiddag fik Jens Kristensen fra Gudumlund sig noget af en overraskelse, da han tilfældigt kastede et blik ud af vinduet fra sit kontor i privaten.

For ude på gaden var Aalborg Kommune i gang med at fjerne landsbyens lygtepæle - uden Jens Kristensen havde nogen som helst anelse om hvorfor, eller var blevet underrettet om det på forhånd.

- Da jeg ser, de er ved at pille det ned, ringer jeg til kommunen for at høre, hvad det er, der foregår. De siger så, at det skal pilles ned, og der kommer ikke noget nyt op, siger Jens Kristensen til TV2 Nord.

Gammel aftale at fjerne lygtepæle

Lygtepælene blev i sin tid sat op af borgerne selv. Siden 2007 har Aalborg Kommune været ansvarlig for belysningen, der nu er blevet fjernet, og dermed har lagt området og landsbyens 20 husstande hen i mørke.  

- Vi har da altid haft glæde af, at når bussen kommer, så kan man stille sig ud og være nogenlunde oplyst. Men nu kommer der til at være bælgmørkt, siger en ærgerlig Jens Kristensen. 

Læs også Eksplosionsfare: Farlig brand brød ud i silo på Aalborg Portland

Og umiddelbart er der altså ikke udsigter til, at nye lygtepæle vil blive sat op. Det fortæller Henrik Jess Jensen, der er afdelingsleder i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

- Uden for byzonen i Gudumlund vælger vi at nedtage lygtepælene, ligesom vi har gjort alle mulige andre steder i Aalborg Kommune. I Danmar belyser vi generelt ikke i åbent land, siger Henrik Jess Jensen.

Brug for bedre kommunikation

Det undrer Jens Kristensen, der ikke mener at have kendt til planerne for området. Ifølge Aalborg Kommune skulle tabet af lygtepælene dog have været en fast del af aftalen, da Aalborg Kommune overtog driften af lygtepælene. 

- Men det er også 12 år siden, og der er løbet mange liter vand gennem åen. Så vi skal lægge os bedre i selen for at sørge for, at den information kommer bedre ud til borgerne, siger Henrik Jess Jensen fra Aalborg Kommune. 

Læs også Efter kritik for unfair konkurrence: Musikkens Hus sender restaurant i udbud

Jens Kristensen vil nu alligevel forsøge at sørge for, at der en dag igen kan komme lys på vejene udenfor gudumlund. 

- Jeg håber da at vores indsats som lokalsamfund og kommunens gamle intention om at udvikle de små lokalsmafund kan gøre, at man vedligeholder det, der er, og at man kommer og sætter de lys op, man har pillet ned, siger Jens Kristensen fra Gudumlund. 

Rådmand Hans Henrik Henriksen i Aalborg Kommune skriver til TV2 Nord i en sms, at han på mandag vil bede sin forvaltning om en orientering i sagen.