LIGE NU:

Lene er en af de sygeplejersker, der skal strejke: - Jeg er ked af, at det rammer borgere

Dansk Sygeplejeråd har udtaget 370 af de 400 sygeplejersker, der er ansat i hjemmesygeplejen i Aalborg Kommune, til strejke. Sygeplejerskernes mål er at strejke på nogle af de områder, hvor mange bliver berørt.

Sygeplejerske Lene Odgaard Andersen pakker rygsækken, før hun skal ud på hjemmebesøg. Hun er ansat i hjemmesygeplejen i Aalborg Kommune og er blandt de 370 kommunalt ansatte sygeplejersker i kommunen, der står til at skulle strejke.

- Jeg er ked af, at vi skal strejke og at det rammer borgere, men det er den eneste mulighed, vi har for at råbe vores arbejdsgivere op, siger Lene Odgaard Andersen.

Sygeplejerskernes strejke kan træde i kraft fra natten til lørdag, hvis ikke der bliver fundet en løsning på overenskomstkonflikten mellem sygeplejerskerne og arbejdsgiverne. Det seneste udspil til en aftale stemte to ud af tre sygeplejersker nej til.

I alt er omkring 800 nordjyske sygeplejersker udtaget til at strejke. Cirka 450 af dem arbejder på hospitalerne i Thisted, Farsø, Hjørring, Frederikshavn og Hobro, mens 370 arbejder i hjemmesygeplejen i Aalborg Kommune. Strejken betyder, at borgerne ikke længere kan få hjælp med den pleje, der ikke indgår i det nødberedskab, sygeplejerskerne og Aalborg Kommune har forhandlet på plads.

- De vil enten selv skulle varetage deres sårpleje eller medicindosering eller få pårørende til det, og det kommer selvfølgelig til at påvirke dem, siger Bodil Laustsen, der er fællestillidsrepræsentant for hjemmesygeplejerskerne i Aalborg Kommune.

Rammer 4000 borgere

Det er helt bevidst, at Dansk Sygeplejeråd har besluttet, at de fleste af sygeplejerskerne i Aalborg Kommune skal strejke.

- Vi overvejer altid, hvordan vi kan lægge det største pres på arbejdsgiverne, og hvor vi rammer arbejdsgiverne mest, og nu har vi valgt, at det er i Aalborg Kommune, sygeplejerskerne skal gå i strejke fra på lørdag, siger Jytte Wester, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd i Kreds Nordjylland.

quote Jeg håber på, at vi bliver hørt og at vi får løn som følger det uddannelsesniveau, vi har.

Lene Odgaard Andersen, hjemmesygeplejerske

- Vi er naturligvis meget bekymrede over udsigten til, at så mange hjemmesygeplejersker i Aalborg Kommune går i strejke. Det vil påvirke mange ældre borgere i Aalborg Kommune, og derfor håber vi, at der hurtigt bliver fundet en løsning på konflikten, siger Niels Tikjøb Olsen, der er formand for Ældre Sagen i Aalborg.

I Aalborg Kommune arbejder de stadig på at give besked til de 4000 borgere, der bliver ramt af hjemmesygeplejerskernes strejke.

Hvad gør I som kommune for at strejken ikke får alvorlige konsekvenser for borgeres helbred?

- Vi har en løbende dialog med hospitalet og med de praktiserende læger, og så har vi en løbende dialog med Dansk Sygeplejeråd i forhold til at vurdere, om der skal justeres på det nødberedskab, vi har, siger Carsten Møller Beck, som er ældre- og sundhedschef i Aalborg Kommune.

Kan udløse patientpukkel på hospitaler

Hjemmesygeplejerskerne løser mange forskellige opgaver ude hos borgerne, og ofte er det også en forudsætning for at en borger kan blive udskrevet fra hospitalet, at der kan komme en sygeplejerske hjem til vedkommende efter hospitalsindlæggelsen.

Derfor kan strejken betyde, at mange patienter må blive på de nordjyske hospitaler.

- Eftersom vi kun tager døende borgere hjem til pleje, så vil de komme til at skulle beholde en masse borgere på sygehuset, som ellers ville være blevet udskrevet til færdigbehandling i hjemmet, siger Bodil Laustsen.

Lene Odgaard Andersen har indtil videre stemt nej til de to forslag til en ny overenskomstaftale, der er blevet fremlagt. Hun håber, der sker fremskridt i forhandlingerne frem mod lørdag, så hun kan stemme ja og være med til at afblæse konflikten.

- Jeg håber på, at vi bliver hørt og at vi får løn som følger det uddannelsesniveau, vi har. Vi har haltet efter i mange år, og det håber jeg, der kommer en løsning på, siger Lene Odgaard Andersen.

DISSE SYGEHUSAFSNIT KAN BLIVE RAMT AF STREJKE

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

Til forsiden

Til forsiden