Løntilskud sikrer flere unge en læreplads: Nu går Mettes drøm i opfyldelse

Et løntilskud gør det billigere for erhvervslivet at tage lærlinge ind, og det har skabt masser af nye lærepladser. I denne uge begyndte 18-årige Mette Bonde i lære som tjener.

Det har været en drøm, siden Mette Bonde var helt lille. Onsdag blev drømmen så til virkelighed, da hun begyndte i lære som tjener ved SanGiovanni i Aalborg.

- Jeg er helt vildt glad for det, siger hun, mens hun lærer om bookingsystem og borddækning.

I køkkenet er den 20-årige kokkeelev Asger Nielsson i fuld gang med at lave is. Ligesom Mette Bonde er han også netop startet i lære ved den italienske restaurant.

- Jeg er superglad for at kunne komme herud. Jeg synes, det er virkelig fedt at være her og lære nye ting, siger Asger Nielsson.

Asger Nielsson er i denne uge begyndt som kokkeelev ved SanGiovanni.
Asger Nielsson er i denne uge begyndt som kokkeelev ved SanGiovanni.
Foto: Emil Nordkvist Johansson

Mange flere uddannelsesaftaler

Faktisk var det slet ikke meningen, at hverken Mette Bonde eller Asger Nielsson skulle være begyndt i lære hos SanGiovanni lige nu. Men et nyt løntilskud til lærlinge, som trådte i kraft fra slutningen af maj, satte skub i ansættelserne.

Løntilskuddet betyder, at virksomhederne får dækket 90 procent af lønomkostningerne til lærlinge resten af året.

- Det synes vi, er et rigtig godt tiltag – også fordi vores branche mangler lærepladser og udlærte, siger Mikele Volpi, der er indehaver af SanGiovanni.

Restauranten er langt fra den eneste, der har speedet ansættelsesprocessen af lærlinge op. Ved Tech College plejer de at lave mellem 50 og 70 uddannelsesaftaler på en god uge. I løbet af de sidste to uger har de lavet op mod 250 uddannelsesaftaler.

- Det er en ordning, hvor alle har en fordel ud af det. Det bliver billigere for erhvervslivet at få lærlinge ind, og det afgørende for lærlinge er, at der bliver oprettet lærepladser, siger Torsten Schack Pedersen, der er erhvervsordfører for Venstre.

Fremtiden er sikret for nu

Mette Bonde og Asger Nielsson ved nu, hvor de skal bruge deres næste 3,5 år – og måske endda endnu længere tid. Fem af de fuldtidsansatte hos SanGiovanni er nemlig tidligere elever i restauranten.

- Jeg håber på at lære rigtig meget og blive en god tjener, så jeg kan komme ud og få et job, siger Mette Bonde.

Mette Bonde bliver sat ind i bookingsystemet af sin nye chef, Mikele Volpi.
Mette Bonde bliver sat ind i bookingsystemet af sin nye chef, Mikele Volpi.
Foto: Emil Nordkvist Johansson

- Jeg glæder mig til at komme på arbejde og lære nye ting hver dag, lyder det fra Asger Nielsson.


Seneste nyt

fra Nordjylland