LIGE NU:

Lokal forening kæmper for at bevare arkæologisk grund: Aalborg Kommune vil bygge detailbutik

En grund på 16.000 kvadratmeter ved Langagervej og Humlebakken deler vandene. Politikere vil bygge en detailbutik. En gruppe borgere strider imod, da de, som det lyder, ikke ønsker et byggeri ovenpå flere århundredes gammel kulturarv.

Det forstyrrer udsigten til den lokale kirke og vil i øvrigt være byggeri ovenpå flere hundrede år gammel kulturarv. Sådan lyder kritikken fra en gruppe borgere i Nørre Tranders, efter Aalborg Kommune har planlagt et større byggeri på en grund ved Humlebakken. Grunden er oplagt til en detailbutik, lyder det fra kommunen. Men de planer kæmper en lokal forening imod med næb og kløer.

Michael Skelmose, der er formand for Bevaringsforeningen for landsbyen Nørre Tranders, er blandt de folk, som ikke bare anser grunden som en tilfældig brakmark.

- Arkæologien her viser jo nærmest Nørre Tranders' dåbsattest. Selve området betyder noget for os og giver ligesom en følelse af, at her hører vi til. Det er vores historie, og den skal vi bevare og stå fast på, siger Michael Skelmose.

Aalborg Kommune har dog andre planer med grunden, og de har planer om at bygge en ny detailbutik. Det vil Michael Skelmose og Bevaringsforeningen for landsbyen i Nørre Tranders sætte en stopper for. Derfor prøver de at komme i dialog med Aalborg Kommune for at købe grunden og bevare den, som den er.

Grunden har været beboet under jernalderen, og indsigten til kirken, der ligger tæt på grunden, har ifølge Michael Skelmose både stor landskabelig og historisk betydning.

Kan de få lov at købe grunden?

- Det bliver et regnestykke til et stort millionbeløb, man skal op med, hvis man gerne vil købe grunden, siger Hans Henrik Henriksen (S), der er rådmand i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Det skræmmer dog ikke Michael Skelmose. Han vil gerne i dialog med kommunen om byggeplanerne. Han har dog endnu ikke haft held med at få kommunen i tale.

Ifølge foreningen er det kun Kristoffer Hjort Storm fra Dansk Folkeparti, som indtil videre har taget deres henvendelser seriøst.

- Det runger lidt hult, at man slet ikke lytter til borgerne, når de kommer og siger, at de gerne vil være med i en dialog, siger Kristoffer Hjorth (DF).

Hos Aalborg Kommune afviser den ansvarlige rådmand på området dog blankt, at man ikke vil lytte og ikke vil indgå i en dialog.

- Vi har faktisk lyttet til nogle af de ting, der er kommet ind i høringen, om at man skal respektere Nørre Tranders Kirke. Og det har vi gjort – altså lavet en indplacering, hvor der bliver taget hensyn til indblik og udkig fra kirken, siger Hans Henrik Henriksen (S).

Michael Skelmose har efterhånden kæmpet for at holde grunden fri for byggeri i to år – og for ham er kampen for Nørre Tranders som landsby langtfra slut endnu.

- Hvis vi ikke gør noget nu, så dør baby Nørre Tranders – det nytter ikke noget at snakke om kulturarv og kulturmiljøer om to år – for så er der ikke nogen tilbage.

Aalborg Kommune planlægger, at det nye byggeri på grunden skal have en max-højde på 6 til 8 meter.