Lovens strengeste straf til mand, der skød ekskone foran børnene

53-årige Sedad Hanic skal straffes med livstidsfængsel for at have slået sin ekskone ihjel. Det har Retten i Aalborg netop afgjort.

- Fængsel på livstid - for mindre kan ikke gøre det.

Sådan lød det i sidste uge fra sagens anklager, Mette Bendix, og nu har et enigt dommer- og nævningeting ved retten i Aalborg efterkommet anklagemyndighedens krav. 

Således er 53-årige Sedad Hanic, der på gerningstidspunktet havde bopæl i Herning og forinden boede en lang årrække i Hvide Sande, nu blevet idømt straffelovens strengeste straf.

Retten fandt, ligesom anklagemyndigheden, at der var flere særdeles skærpende omstændigheder ved det tragiske drab. 

drab
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Især det forhold, at Sedad Hanic skød sin ekskone for øjnene af deres to fælles børn, der var bare seks og otte år på drabstidspunktet, har været skærpende for straffen. 

Dertil kommer straffelovens paragraf 81b, der omhandler brug af skydevåben på offentligt tilgængeligt sted. På grund af skydevåbens særligt farlige karakter, kan en straf forhøjes med indtil det halve, hvis et drab er begået med skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted hvilket var tilfældet i denne sag.

Hvorfor det er sådan, kan du læse hér.

Ingen tvivl om skyldspørgsmålet

Retssagen, der har stået på siden begyndelsen af maj, har på intet tidspunkt handlet om, hvorvidt den 53-årige mand slog sin ekskone ihjel eller ej, men mere om, hvorvidt drabet var overlagt.

Vi ved nemlig med sikkerhed, at Sedad Hanic dræbte sin 41-årige ekskone.

Det erkendte han allerede under grundlovsforhøret, der fandt sted dagen efter drabet.

Derudover var der også flere vidner, der overværede drabet, og et af vidnerne, en nabo til den 41-årige kvinde, filmede sågar drabet med sin telefon.

En video af et drab som kun dommere og nævnige har set, men som er blevet beskrevet som en "regulær henrettelse."

skelagervej 1

Også den afdøde kvinde og hendes drabsmands to egne børn på seks og otte år var til stede, da deres mor blev dræbt. Den ene dreng prøvede aktivt at beskytte sin mor mod faren, der flere gange holdt en pistol mod kvindens hoved.

Han skreg og tryglede sin far om at stoppe og om at lade være. Han tilbød faren, at han kunne få hans børneopsparing, hvis han stoppede. 

Flere gange slog han til farens hånd med sin drikkedunk og flere gange holdt drengen sin håndflade op mellem pistolmundingen og morens ansigt for at beskytte moren. Drengen stod klos op af sin mor, da hun blev skudt i hovedet. 

Netop det faktum, at Sedad Hanic ikke virkede til at lade sig påvirke det mindste af sine egne børns tilstedeværelse under drabet, var også ifølge anklageren et bevis på, at det var et overlagt drab. 

- Han skyder, selvom hans egne børn står lige ved siden af. Det kan man kun gøre, fordi man på forhånd har besluttet sig for at udføre drabet, sagde Mette Bendix. 

Chikane og psykisk vold

Sedad Hanic er også blevet dømt for en lang række andre forhold, der primært omhandler chikane og psykisk vold mod ekskonen i årene op til, han slog hende ihjel.

Flere vidner, der kendte den dræbte kvinde, har i retten fortalt, at hun blev truet og følte sig overvåget af sin eksmand. 

Følelsen af overvågning skulle vise sig ikke blot at være en følelse. 

Ved en ransagning af hendes bil fandt politiet ud af, at hun rent faktisk blev overvåget af Sedad Hanic.

Han havde nemlig i al hemmelighed placeret en GPS-sender under hendes bil, og på den måde vidste han altid, hvor hun var.

Så selvom han boede i Herning, og hun boede i Aalborg kunne han skrive til hende, 'nå er du nu i Netto igen'.

Når de mødtes, fordi de skulle aflevere børnene var han ubehagelig og truende overfor hende, har vidner fortalt. Han kaldte hende for eksempel for en luder foran børnene, og han sagde til dem, at de også skulle kalde deres mor for en luder, fordi det var et sødt kælenavn.

Ventede på parkeringspladsen

Sedad Hanic er og opvokset i Bosninen, men i 1993 flyttede han til Danmark med sin familie, og han er dansk statsborger.

Vidner, der stod ham nær før drabet, har fortalt, at han altid har klaret sig godt i Danmark, hvor han også havde sit eget autoværksted. 

I 2010 mødte han sin ekskone, og sammen fik de to drenge. Men i 2017 blev de skilt fra hinanden, og kvinden flyttede til Aalborg med børnene, hvor hun fik arbejde som farmaceut.

I løbet af et år var samarbejdet omkring deres fælles børn kørt helt af sporet, og ifølge Sedad Hanic var det netop det, han ville tale med sin ekskone om, den 17. september 2021 da han opsøgte hende i Aalborg.

Knap tre år tidligere havde hun fået et tilhold mod ham, fordi han truede hende, og fordi hun var bange for ham. Derfor havde hun også fået udleveret en overfaldsalarm af Nordjyllands Politi. 

Sedad Hanic har gennem retssagen fastholdt, at han udelukkende kørte til Aalborg for at tale med kvinden, og at han tog pistol med, idet det var hans opfattelse, at folk lyttede, når man havde en pistol.

Da han ankom til Skelagergården i Aalborg var kvinden stadig ikke kommet hjem. Derfor ventede han på hende i sin bil på parkeringspladsen i to timer, før hun ankom med de to drenge. 

Moren og de to børn steg ud af bilen og gik mod opgangen, da den 53-årige kaldte hendes navn. Da hun så ham satte hun i løb, men hun nåede ikke langt, før han indhentede hende.

Efter et par minutters højlydt skænderi, havde naboer alarmeret politiet og taget stand ved vinduer og på terasser.

Naboen der filmede det tragiske drab fortalte, at han havde taget sine sko på i tilfælde af, at eksmanden blev voldelig. Hvis han slog kvinden, ville naboen løbe ned og blande sig, fortalte han i retten. Men så langt nåede han aldrig med sine gode intentioner.

Naboen har forklaret, hvordan den 53-årige trak en pistol med den ene hånd, mens han fastholdt sin ekskone med den anden og sagde 'det slutter her,' og 'der er ingen vej tilbage nu', og så skød han hende i hovedet.

Den 41-årige kvinde havde i al virvaret formået at aktivere sin overfaldsalarm, og en politipatrulje blev sendt afsted, men da patruljen ankom få minutter senere, lå kvinden på jorden og blødte fra skudsåret.

Børnene, der havde overværet det hele, var paniske, og den 53-årige sad roligt på en trappe et par meter derfra, og blev anholdt på stedet.

I forbindelse med strafudmålingen kunne Sedad Hanic ikke svare på, hvorvidt han ønskede at anke dommen eller ej. Derfor udbad han sig betænkningstid og har nu 14 dage til at bestemme sig. 


Forsiden lige nu

250923 Plejehjem srne 10913

Virker lønløft? På nordjysk plejehjem skriger Helle efter noget andet

210423 FO Forsoningsmøde 3F og arbejdere på supersygehus 1
Seneste nyt

"Jeg forlader ikke et byggeri i kaos": Projektdirektør for skandaleramt sygehusbyggeri sætter ord på opsigelse

Søren Smalbro

play Borgmester mener, brugerne selv og frivillige skal tage ansvar efter besparelse: Men det er ikke lige til ifølge forsker

Frederikshavn Havn

Ballade på havnen fortsætter - borgmester og afgået bestyrelsesmedlem i karambolage

250923 Plejehjem srne 10913

Virker lønløft? På nordjysk plejehjem skriger Helle efter noget andet

210423 FO Forsoningsmøde 3F og arbejdere på supersygehus 1
Seneste nyt

"Jeg forlader ikke et byggeri i kaos": Projektdirektør for skandaleramt sygehusbyggeri sætter ord på opsigelse

Søren Smalbro

play Borgmester mener, brugerne selv og frivillige skal tage ansvar efter besparelse: Men det er ikke lige til ifølge forsker

Frederikshavn Havn

Ballade på havnen fortsætter - borgmester og afgået bestyrelsesmedlem i karambolage

Nye boliger på sygehusgrund vil ikke have varme fra naboen - alternativ løsning kan være ulovlig

20230916-172600-5-2374x1582ma

Stor historie florerer i cykelverdenen – Vingegaard involveret

dghnf

AaB-målmand i Saudi-Arabien: - Jeg gør det for pengenes skyld

240923 Lille Vildmosecentret laml 10908

gallery Lille Vildmosecentrets skæbne afgøres snart: Parti har redningsplan på vej

Mariia Kolokolova og mormor

Bomberne falder over demensramte mormor, mens Mariia kæmper fra Skagen

White Hawks
Seneste nyt

White Hawks lider endnu et nederlag

ambulance genre

To unge slynget ud af rullende bil i solouheld

signe og carsten

Limfjorden gisper efter luft: Nu kræver oppositionspartier handling for at redde den

220923 220923 Pau Vestergaard, Brobyggersygeplejersker siml 10902

play Reddede Paus liv - nu skal hjælpende hånd afskaffes i hele regionen

Tania og Simon - Særlige sommerhuse

gallery Par faldt pladask for Nordjylland - nu har de bygget deres drømmesommerhus

Capture3
Seneste nyt

Trafikuheld på motorvej

20191216-214518-4-5760x3840ma
Seneste nyt

Katjing! Nordjyde vinder største førstepræmiepulje i Lotto længe

FotoJet (1)

Redningsbåd sendt på pension uden afløser: Frygter det kan koste liv

Ambulance falck
Seneste nyt

19-årig kastet ud af bil

Til forsiden

Til forsiden