Uffe Hellsten har boet i USA i 20 år, og det betyder, at han ikke kan blive familiesammenført med sin amerikanske kone. Foto: Daniel Mikkelsen

Lykkelig slutning: Uffe må beholde sin Quynh i Danmark

Uffe Hellsten og hustruen Quynh Doan har efter 17 måneders tovtrækkeri med den danske stat endelig fået lov til at blive i deres hjem i Nordjylland.

Efter at have holdt vejret og håbet på det bedste i næsten 17 måneder kan Uffe Hellsten og hans hustru Quynh Doan endelig trække vejret og lade de længe ventede champagnepropper springe.

For to dage siden landede den afgørelse, de har længtes efter, nemlig i familiens postkasse. Et brev fra Udlændingestyrelsen slog endelig fast, at hele familien kan få lov til at blive i deres hjem i Vodskov.

- Vi endelig har fået rigtig gode nyheder. Langt om længe, efter mere end 16 måneders trækasserier, er tingene faldet på plads, og vi har fået medhold i vores klage til Udlændingenævnet, siger Uffe Hellsten til TV2 Nord.

Det var et scenarie, vi overhovedet ikke havde eller kunne have forudset, da vi tog beslutningen.

Uffe Hellsten

Efter 20 år i USA med galoperende karrierer som astrofysiker og marketingdirektør valgte Uffe og Quynh i maj sidste år at trække stikket og flytte til Nordjylland med deres to børn. Noget, de havde regnet med, skulle blive en let omgang, da både Uffe og børnene havde dansk statsborgerskab. Men stramninger i udlændingeloven spændte pludseligt og uventet ben for familien.

Et nyt krav om særlig tilknytning til Danmark trådte i kraft, kort efter familien var landet i Vodskov og havde søgt om opholdstilladelse til Quynh Doan. Et krav, der skulle vise sig at have tilbagevirkende kraft og ende med at give dem afslag på deres ansøgning. 

Læs også Første udlandsdansker ramt af nye regler - kan ikke flytte hjem med familien

- Det var et scenarie, vi overhovedet ikke havde eller kunne have forudset, da vi tog beslutningen. Men vi ansøgte om opholdstilladelse efter de gamle regler, og jeg tænkte godt nok, at det kunne give os problemer med de nye regler, men jeg havde aldrig drømt om det her, siger Uffe Hellsten.

I 17 måneder har det ikke været muligt for Quynh Doan at få sig et job, et sygesikringsbevis eller bare et lånekort til biblioteket. Og selv om de nu har fået medhold i deres klage til Udlændingenævnet og en opholdstilladelse til Quynh, har modtagelsen i det danske system og de rutsjebaneture, der har været undervejs, sat sine spor.

-  Det var lige lovligt stramt og kortsynet. Så selv om vi fik afgørelsen fra Udlændingenævnet for en måned siden, turde vi først rigtig tro på det, da vi også havde hørt fra Udlændingestyrelsen om, at alt det praktiske var på plads. Så det har taget lidt tid, før vi fik åbnet champagnen, fortæller Uffe Hellsten. 

Læs også Quynh får lov at blive foreløbig syv måneder mere i Danmark

Men på mandag kan familien altså endelig registrere Quynh Doan på adressen i Vodskov og begynde at leve det liv, de havde forestillet sig, da flyttede til Nordjylland.

- Først og fremmest er vi lettede. Det har været svært at sove helt roligt de seneste mange måneder, for skulle det ske, at Quynh pludselig skulle forlade landet med en uges varsel, skulle vi jo have børnene ud af skolen og sælge huset hurtigt igen. Men med det her kan vi begynde at se fremad og gøre de ting ved huset, vi har udsat før, fordi vi ikke vidste, om vi skulle blive her, siger Uffe Hellsten.

Han og Quynh rejste fra USA med en anselig formue, så de har ikke været afhængige af ydelser fra staten, siden de kom hjem. Men nu vil de begge begynde at lede efter arbejde i hver deres branche.

TV2 Nord besøgte familien i april i år, da sagen begyndte at få politisk opmærksomhed:

02:31

Efter en sag om en hjemvendt, nordjysk udlandsdansker, der har fået afslag på familiesammenføring med sin amerikanske kone, vil Radikale Venstre nu fjerne tilknytningskravet.

Luk video