Seneste nyt:

Mads langer ud: - Man føler, at man bliver betragtet som en flødeskumsøkonomi

Kulturlivet har følt sig klemt og glemt i et corona-år. Nu håber de på at være helt med i de kommende genåbningsplaner - også af hensyn til folkesundheden.

Mads Langer spillede tirsdag i Musikkens Hus i Aalborg. Selvfølgelig uden publikum i salen. I stedet var der tale om en såkaldt e-koncert, man kan følge over nettet.

- Det er selvfølgelig meget anderledes, end det er at spille for folk i samme rum, siger musikeren.

I et år har Mads Langer og andre udøvende kunstnere været hårdt ramt af coronarestriktioner og forsamlingsforbud. Men kulturlivet har også følt sig lidt klemt og glemt.

- Man føler, at man bliver betragtet som en flødeskumsøkonomi, der kommer sådan til sidst i de der store regnestykker som vi godt er klar over, at de har gang i derinde, siger Mads Langer, der også er bestyrelsesmedlem i Dansk Artist Forbund.

Mads Langer
Foto: Caspar Birk

Kultur styrker sundhed

For nylig sendte danske kulturinstitutioner et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S) i håb om at komme med i de kommende genåbningsplaner, men i brevet gjorde man også meget ud af at fortælle, at kulturlivet er vigtigt for "fællesskab, personlig trivsel og mental sundhed”.

Det udsagn kan lektor Stine Lindahl Jacobsen fra Nordjysk Center for Kultur og Sundhed på Aalborg Universitet godt stå inde for.

- Når vi er i krisetider, så har vi historisk set brugt kulturen og i særdeleshed musikken til at komme igennem krisen sammen, siger Stine Lindahl Jacobsen.

Stine Lindahl Jacobsen.
Stine Lindahl Jacobsen.
Foto: Caspar Birk

Samtidig påpeger Stine Lindahl Jacobsen, at kulturen kan styrke vores sundhed – såvel mentalt som fysisk.

- Det bryder isolation og mindsker ensomhed, som er væsentlige faktorer, inden vi ryger over i noget værre. Men det bliver også brugt i rehabiliteringsfaser for at komme ud af døren og være fokuseret på, hvad det er vi kan som mennesker, selvom vi måske har fysisk sygdom eller mentale udfordringer.

quote Vi bliver nødt til at gøre noget for folkesundheden. Vi føler, at det er en del af vores ansvar.

Lasse Henningsen, direktør, Musikkens Hus

- Vi kan håndtere mennesker

Mette Frederiksen har i et skriftligt svar til TV2 rost det danske kulturliv og lovet, at kulturlivet indgår i de kommende genåbningsplaner, der efter planen bliver præsenteret 23. marts. 

Et svar, der bliver mødt med forsigtig optimisme hos direktør Lasse Henningsen fra Musikkens Hus i Aalborg.

- Nu ved jeg så også, at det bliver sagt, at det bliver den lange genåbningsplan, der bliver præsenteret, så det kommer an på, hvor langt henne i den genåbningsplan, vi bliver nævnt, siger direktøren og tilføjer:

- Vi er klar til at håndtere publikum. Der er ikke noget sted, der bliver mere sikkert at gå hen end til kulturinstitutionerne. Vi kan håndtere logistik, vi kan håndtere mennesker og vi er så klar.

Lasse Henningsen håber snart på flere ansigter i Musikkens Hus.
Lasse Henningsen håber snart på flere ansigter i Musikkens Hus.
Foto: Caspar Birk

Mads Langers e-koncert kan ses på Musikkens Hus' Facebookside eller Youtubekanal på torsdag. 

Foto: Thomas Gaardsmand