Mads og Jakob bliver stærke af orme: - Det er nemt at få dem til at smage godt
Foto: Daniel Mikkelsen
Mads og Jakob fra Aalborg vinder medaljer på stribe i bænkpres. Kosten suppleres med et tilskud af melorme.
To styrkeløftere fra Aalborg er for nylig blevet danmarksmestre i bænkpres i hver deres vægtklasse. Succesen tilskriver de til dels en bestemt del af deres kost – nemlig orme.
Mads Friche og Jakob Mainz har efterhånden prøvet af blive danmarksmestre nogle gange. De dyrker begge bænkpres og har efterhånden flere danske og internationale titler i bagagen. I deres fælles lejlighed i det centrale Aalborg taler adskillige medaljer og pokaler deres tydelige sprog.
- Jeg har fået den her sølvmedalje ved EM med et løft på 262,5 kilo, siger 34-årige Mads Friche og rækker ud efter medaljen, der ligger som en af mange på spisebordet i stuen.
Kort efter supplerer hans 24-årige roommate, Jakob Mainz.
- Mit bedste resultat må være fra VM. Det blev til bronze i 2015, siger han.
Men selvom mange års træning uden tvivl har en stor del af æren for de to bænkpresseres succes, tillægger de alligevel også et helt særligt kosttilskud stor betydning.
Orme.
Nærmere betegnet melorme i forskellige størrelser. Blancheret og frysetørret. Og, ifølge Mads Friche og Jakob Mainz, lige til at hælde i en smoothie eller andre former for mad.
- Det er for at få nogle gode proteiner og nogle sunde fedtsyrer, og så fordi vi gerne vil eksperimentere lidt med, hvordan man kan få det ind i dansk madlavning, fortæller Mads Friche.
De bruger derfor melorme i alt fra lasagne og frikadeller til kager og brød. Noget, som ifølge dem selv, har haft en positiv effekt siden de første gang begyndte at spise dem for to år siden.
- Efter jeg begyndte at spise orme, er jeg gået 50 kilo frem i bænkpres, siger Mads Friche, men tilføjer:
- Selvom man selvfølgelig ikke kan sige, at det nødvendigvis skyldes ormene.
Selvom det at spise orme i første omgang kan lyde lidt skørt, og måske for nogen være det sidste de har lyst til, fortsætter de to styrkeløftere dog ufortrødent.
- Vi skulle jo også lige overvinde en grænse. Som alle selvfølgelig skal. Men nu tænker vi ikke mere over det. Nu er det bare noget, man tager ned fra hylden og bruger, siger Jakob Mainz.
Sideløbende med at de holder træningen i bænkpres ved lige, har de to kammerater også startet deres egen farm, hvor de producerer orme, som de sælger i deres egen webshop. I det hele taget er ormene tilsyneladende kommet for at blive i deres liv. Ikke mindst i forbindelse med træningen.
- Kulhydrater kan du jo få overalt. Så det er ofte proteiner og fedtsyrer, man har brug for. Så er det jo megaheldigt, at vi bare lige kan snacke nogle orme eller græshopper, konstaterer Mads Friche.