Mågejagt: 5 gode råd til at blive mågerne kvit - uden gevær
Foto: Steffen Ortmann / Ritzau Scanpix
Selv med professionelle mågejægere på arbejde i Aalborg er der et par ting, man selv kan gøre for at slippe for de mange mågers larm.
De larmer. Mågerne. Og i Aalborg larmer de så meget, at kommunen nu finder geværer frem i et forsøg på at rydde lidt op i bestanden og måske skaffe sine bysbørn så meget ro, at det igen bliver muligt at sove længe søndag morgen.
1. februar begyndte reguleringen af Aalborgs mågebestand, og bekæmperne fortsætter deres arbejde indtil den 15. april.
Men selv hvis du ikke er en af Aalborg Kommunes mågejægere, der må bruge våben, er der faktisk et par ting, du selv kan gøre som menig borger for at undgå mågehorderne.
Vi har sammen med Aalborg Kommunes mågebekæmper og Bolius, boligejernes videnscenter, listet fem gode råd:
1 - Undlad at fodre måger:
Det kan virke som en rigtig hyggelig idé sådan at fodre mågerne - men det kan ende med at give gevaldigt bagslag. Hvis du først vænner mågerne til, at de kan finde mad nær din bopæl, kan det anspore dem til at bygge i rede i området og med tiden grundlægge en decideret koloni. Og er mågerne først flyttet ind, vil de år for år kun blive flere.
2 - Fjern spiseligt affald:
Ligesom du ikke aktivt skal fodre mågerne, er det heller ikke nogen god idé at gøre det inaktivt. Så sørg for at smide resterne af den bolle eller kage, du ikke lige kunne spise på vej hjem fra byen, i en skraldespand i stedet for på fortovet.
3 - Hold affaldscontainere lukket:
I byerne overlever måger i høj grad på skrald, og en åben container i en baggård inviterer nærmest til en decideret mågefest.
4 - Gør alle plane flader mågefjendtlige:
Om du bor i en etageejendom eller en villa kan der være noget at hente i at sikre alle større og nogenlunde plane fremspring med skråtsiddende pigge og flade tagarealer med wirer. På den måde gør man det svært for mågerne at slå sig ned og bygge reder. Men her skal man lige koordinere med naboerne, så alle sikrer deres ejendomme - ellers kan fuglene bare flytte til mere indbydende tage i nabolaget.
5 - Fjern begyndende mågereder:
I ejendomme, som jævnligt er udsat for mågebesøg, kan det være en god idé at gå taget igennem et par gange fra januar til marts og fjerne alle ansatser til mågereder. Det er nemlig i den periode, mågerne bygger deres reder, og bliver de forstyrret ofte nok i deres arbejde, kan det være, de ender med at opgive foretagendet.
En sidste løsning, som kræver særlig tilladelse fra kommunen, kan være selv at regulere lidt i mågebestanden ved at fjerne æg fra mågerederne. Og ellers må man væbne sig med tålmodighed og lade de kommunale mågebekæmpere gøre deres arbejde.