Seneste nyt:

Magtcenter ved Vaarst er årets fund hos Nordjyllands Historiske Museum

Det blev den opsigtsvækkende udgravning af en jernaldergravplads ved Vaarst, der vandt Nordjyllands Historiske Museums afstemning om at være det mest spændende fund i 2020.

I december udvalgte arkæologerne ved Nordjyllands Historiske Museum de seks fund fra 2020, som de selv var mest begejstrede for. Efterfølgende har alle nordjyder kunnet stemme på det fund, man synes er det flotteste eller mest interessante blandt dem arkæologerne havde udvalgt.

Og det blev altså jernaldergravpladsen ved Vaarst sydøst for Aalborg, der blev en overlegen vinder med næsten tre fjerdedele af stemmerne, skriver Nordjyllands Historiske Museum.

Politisk og religiøst magtcenter

Jernaldergravpladsen som er fundet på en mark nær Vaarst er fra ca. år 200-550 e.Kr. Der er i følge Nordjyllands Historiske Museum i alt udgravet 75 grave, og der er fundet spor efter et kulthus eller et helligt tempel. Gravene har desuden, formentlig i samtiden, været åbnet og vandaliseret, og det indikerer yderligere, at der er tale om andet end blot en almindelig gravplads.

Reportage om arkæologers arbejde.

- Vi er uden tvivl ved at afdække et af de politiske og religiøse magtcentre i Jylland i perioden 200-550 e.Kr., og det er dermed indledningen til historien om skabelsen af Danmark. Fundene i Vaarst er med til at nuancere og understrege forskellen på jernalderens magtcentre i det område, som senere blev til Danmark. Så det er en vigtig brik i den allertidligste danmarkshistorie, som vi er i gang med at afdække, forklarer arkæolog og udgravningsleder, Torben Trier Christiansen.

På landsplan har gravpladsen ved Vaarst også vakt opsigt. Omkring jul offentliggjorde Slots- og Kulturstyrelsen sin liste over de ti mest betydningsfulde fund i hele Danmark i 2020 – og her var gravpladsen også med.

De var også med i konkurrencen:


Efterlysning 2

Politiet efterlyser to mænd efter groft overfald

sygeplejske

play Formand for Dansk Sygeplejeråd: - En milliard til sundhedsvæsenet er ikke nok

40_percent

play Aalborg Kommune har succes med med fleksjob

112 alarm politi politibil

Trafikuheld ved Hobro spærrer motorvej

Efterlysning 2

Politiet efterlyser to mænd efter groft overfald

sygeplejske

play Formand for Dansk Sygeplejeråd: - En milliard til sundhedsvæsenet er ikke nok

Til forsiden

Til forsiden