Mangel på arbejdskraft kan koste virksomheder fremtiden
Manglen på de rigtige håndværkere, som eksempelvis smede, kan komme til at koste de nordjyske virksomheder, når det gælder den grønne omstilling.
Hos S.P. Jensen i Svenstrup er arbejdskraft med de rigtige kvalifikationer lige nu den største forhindring for, at firmaet kan tage skridtet ind i fremtiden og varetage opgaver inden for grøn omstilling.
- Enten er du med i den bæredygtige omstilling eller også, så er du her simpelthen ikke. Det er den fremtid vi kigger ind i, så den er altafgørende for os. Både som virksomhed, men også for de personer, som arbejder ved S.P. Jensen, siger Lars Søndergaard Pedersen, der er bæredygtighedsmanager hos S. P. Jensen.
For det kniber med at få folk nok til at arbejde inden for den grønne omstilling.
- Vi har ikke fagfolk, som er uddannet inden for bæredygtighed, så det kræver, at vi sætter tid og ressourcer af både i ledelsesgruppen, men også inden for bæredygtighed, siger Lars Søndergaard Pedersen.
Nok ikke noget, som folk gider
Den problemstilling kender de alt for godt til hos Erhvervshus Nordjylland.
- Det er en kæmpe stor udfordring, at vi mangler noget arbejdskraft. Både i forhold til de faglærte, som er det største problem, tømmeren, snedkeren elektrikeren, men også i forhold til at vi har de rette højtuddannede med teknologisk kompetance som ingeniører. Men også kemikere og den slags er vigtige i den sammenhæng, siger Lars Erik Jønsson, der er administrerende direktør hos Erhvervshus Nordjylland.
De har dog en stor vision om at gøre Nordjylland førende indenfor fangst, lagring og brug af CO2.
- Jeg tror meget på, at vi har fat i et guldæg her i Nordjylland, med vores grønne omstilling. Men det kræver nordjyske firmaer, der kan få den arbejdskraft, de lige nu mangler. Eksempelvis smede, elektrikere, maskinmestre, ingeniøre, kemikere. Og det er ikke så nemt, siger Kim Pedersen, der selv er rørlægger hos S.P Jensen og tilføjer:
- Det er jo nok det med, at det er beskidt arbejde, og det er udenfor. Tit og ofte, så er det jo koldt og mørkt. Så det er nok ikke sådan noget, som folk gider.
For ham er det dog det helt rigtige, han får dagen til at gå med.
- Der er aldrig to dage, der er ens, og vi går jo ude, så jeg synes, det er dejligt nok at være ude og få noget frisk luft hver dag i stedet for, man bare sidder inde foran en computer eller alt muligt, man ellers bliver sat til.
Optimistisk om fremtiden
Der skal gøres noget for at ændre kurven, og få flere ind i håndværkerfaget. Og her er der især to løsninger, som er vigtige ifølge administrerende direktør for Erhvervshus Nordjylland, Lars Erik Jønsson.
- Det handler om at gøre det så interessant som overhovedet muligt at komme ind på de uddannelser, som der virkelig er behov for, siger han og fortsætter:
- Få den fortælling ud, så det handler bredt om den grønne omstilling og bredt om alle de spændende jobs, der er, at man kan være med til at skabe bæredygtig vækst, men også være med til at løse nogle af alle de udfordringer, som verden står over for i forhold til klima.
Så mens virksomhederne venter på fremtidens arbejdskraft, så står den grønne omstilling og venter.
- Vi kigger stadig optimistisk ind i en fremtid, men der er ingen tvivl om, at vi skal have nogle flere aktører på banen, til at uddanne folk, så vi kan komme i gang med de ting, vi mener, er nødvendige for grøn omstillling, siger Lars Søndergaard Pedersen, der er bæredygtighedsmanager hos S. P. Jensen.