LIGE NU:

Masser af børn forener sprog og fitness

Både nyere og ældre forskning har understreget, at sprogfærdigheder og ordforråd har stor indvirkning på, hvordan man lærer og udvikler sig senere i livet.

Legende børn i sprogfitnesscenter Parker, biblioteker og haller omdannes den 10. maj til livlige sprogfitnesscentre, når ca. 10.000 børn fra hele landet deltager i Sprogfitness 2019.

quote Når legene oven i købet er sjove for både voksne og børn, så er der da ikke et øje tørt.

Maria Sjøblom.

I dag fredag er der sat et stort kryds i kalenderen hos mange biblioteksansatte og studerende rundt omkring i landet. Parker, biblioteker og haller er i dag omdannet til livlige sprogfitnesscentre, hvor cirka 10.000 børn fra hele landet har deltaget i Sprogfitness 2019.

Aalborg Bibliotekerne, der står bag konceptet, forventer, at godt 2000 børn var med i Kildeparken. Det er et højdepunkt i bibliotekskalenderen – dels fordi, at der er en skæg dag med masser af glade børn – men også fordi det er en dag med børnenes sproglige udvikling i centrum.

- Det her er hjerteblod for folkebibliotekerne. Vi ved, hvor vigtigt det er at udvikle og stimulere børnenes sprog. I den henseende er der ikke meget, der fungerer bedre end at lege med sproget og kombinere læringen med fysiske aktiviteter, siger områdeleder ved Aalborg Bibliotekerne, Maria Sjøblom.

De sproglege, der leges til Sprogfitness, er udviklet af studerende på pædagoguddannelsen, University College Nordjylland, og er målrettet de ældste børn i børnehaverne og 0. klasser. Igen i år er der også blevet udviklet lege til børn i indskolingen fra 1-3. klasse.

De nye lege til de lidt større børn er udviklet af studerende fra læreruddannelsen på UCN.

- Det er fedt, fordi de studerende byder ind med nogle kropslige læringsstile, der understøtter børnenes sproglige udvikling og også hjælper på både sociale færdigheder og samarbejdsevner. Når legene oven i købet er sjove for både voksne og børn, så er der da ikke et øje tørt, siger Maria Sjøblom.

Sprogfitnessdagen afholdes hvert år i maj, men man kan lege sprogfitnesslegene hele året rundt. Legene udvikles løbende, og findes på sprogsporet.dk. 

Både nyere og ældre forskning har understreget, at sprogfærdigheder og ordforråd har stor indvirkning på, hvordan man lærer og udvikler sig senere i livet.

Målgruppen for indsatsen er børn i alderen 0 til 7 år.