Mette Frederiksen - barn af Nordjylland med sine meningers mod
Foto: Ib William Christensen (Arkivfoto)
Hun er formand for Socialdemokratiet og har været medlem af partiet siden 1991. Men hvem er Mette Frederiksen egentlig, og hvad bliver hun husket for i Nordjylland?
Ved næste folketingsvalg kan nordjyderne sætte kryds ved Mette Frederiksen på Socialdemokratiets liste. Det står klart, efter S-formanden, der selv har rødder i Aalborg, mandag aften meddelte, at hun skifter valgkreds - fra Ballerupkredsen, hvor hun bor i dag, til Aalborg Øst, hvor hun kommer fra.
Men hvad er det for en politiker, vi får på stemmesedlen i Nordjylland? Og hvori består hendes forbindelse til Nordjylland?
Det giver TV2 Nord dig svar på lige her:
Ud af en arbejderfamilie
Mette Frederiksen kom til verden den 19. november 1977 i Aalborg. Hun er datter af typograf Flemming Frederiksen og pædagog Anette Frederiksen og blev elev på Byplanvejens Skole fra 1983 til 1993. Herfra gik turen til Aalborghus Gymnasium, hvor hun fik sin studenterhue i 1996.
Det stod klart for enhver, at Mette Frederiksen havde potentiale.
Thomas Kastrup-Larsen, borgmester
Allerede tidligt begyndte Mette Frederiksen at interessere sig for politik. Hun var bare 14 år gammel, da hun meldte sig ind i Socialdemokratiets ungdomsafdeling, DSU, i 1992. Og her blev hun hurtigt kendt for at sige sin mening. Det husker hendes partifælle, Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen:
- Hun havde virkelig sine meningers mod, og hun var klar til at kæmpe for sine synspunkter. Så der var mange diskussioner, og der var også mange gange, hvor vi var uenige. Men der skete det, at vi gjorde hinanden bedre, og vi var med til at lave en rigtig god ungdomspolitisk organisation i Aalborg, siger Thomas Kastrup-Larsen, som var med i DSU samtidig med Mette Frederiksen.
- Det stod klart for enhver, at Mette Frederiksen havde potentiale. Potentiale i forhold til at komme ud med sine synspunkter på en måde, så alle kunne forstå det. Og så havde hun lederegenskaber. Det kunne man også meget tydeligt se dengang, tilføjer han.
Og netop det med meningernes mod fik både hendes gymnasielærere og ikke mindst den socialdemokratiske statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, at mærke, da han mødte Mette Frederiksen i midten af 1990'erne. I et interview til tv var den dengang purunge Mette Frederiksen nemlig ikke bleg for at kritisere sit parti og dermed regeringen for ikke at gøre nok for de handicappede og socialt udsatte.
Til hvilket Poul Nyrup Rasmussen, som stod lige ved siden af under svadaen, kun kunne sige:
- Du har ret, vi gør ikke nok.
Fra DSU til formandsposten
Fra Aalborghus Gymnasium gik turen videre til Aalborg Universitet, hvor Mette Frederiksen læste en bachelor i administration og samfundsfag. Efter at have færdiggjort sine studier dér i 2007 tog hun i 2009 en masteruddannelse i Afrikastudier fra KU i 2009.
I mellemtiden tog Mette Frederiksens politiske karriere fart. Den 20. november 2001, dagen efter sin 24-års fødselsdag, blev hun valgt til Folketinget første gang i en københavnsk kreds. I årene efter fulgte flere ordførerposter, og hun markerede sig stærkt på socialområdet.
I 2011 blev hun første gang minister, da hun satte sig i stolen som beskæftigelsesminister i Helle Thorning-Schmidts regering. Den post beklædte hun indtil oktober 2014, da justitsministeriet blev ledig efter Karen Hækkerup.
Da det i sommeren 2015 stod klart, at Helle Thorning-Schmidt havde tabt regeringsmagten til Venstres Lars Løkke Rasmussen, valgte den daværende S-formand at trække sig fra posten. Og tre dage senere kunne Mette Frederiksen, kronprinsessen i Socialdemokratiet, officielt lade sig indsætte som ny formand i sit parti.
Dermed kan hun reelt ved næste valg være med i kapløbet om at blive Danmarks næste statsminister.
Prismodtager, mor og medforfatter
Mette Frederiksen har alle dage markeret sig som en stærk advokat for de svageste i samfundet. Et arbejde, der har givet hende blandt andet Nina Bang-prisen i 2002, Peter Sabroe-prisen i 2008 og Ting-prisen i 2012.
Derudover er Mette Frederiksen medforfatter til to bøger - Epostler : En politisk debatbog og Fra kamp til kultur.
Mette Frederiksen var tidligere gift med Erik Harr, som hun har to børn - Magne og Ida Feline - med. Hun bor i dag i Ballerup, hvor hun også har stillet op ved de seneste folketingsvag. I november 2017 blev hun forlovet med sin kæreste, Bo Tengberg.
Og selv om det efterhånden er mange år siden, Mette Frederiksen havde et arbejde uden for Christiansborgs tykke mure, holder hun fast i at komme ud og snakke med de mennesker, der ved, hvordan virkeligheden ser ud:
- Vi kan ikke læse os til alt. Der er ting, vi bliver nødt til at opleve og erfare selv, og det er klart, at jeg jo synes, det er en styrke, at jeg har mine rødder i en del af Danmark, som ikke ligger allertættest på hverken Christiansborg eller København, fordi jeg ved, hvordan livet leves her, sagde Mette Frederiksen i et interview til TV2 Nord i 2016.