Millionstøtte skal skubbe gang i Aalborg Kommune
Aktiviteter der understøtter detailhandel, restauranter, caféer mv. får fire millioner kroner fra genopstartspakken. Men også en række andre områder vil modtage hjælp.
Aalborg Kommune er klar med genopstartspakker for i alt 15,5 milioner kroner efter et nedlukningspræget år med covid-19. Pengene skal hjælpe ensomme studerende, kunstnere og kulturinstitutioner, detailhandlen, restaurationsbranchen og socialt udsatte.
Budgetforligspartierne, som består af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Det konservative Folkeparti og Radikale Venstre, er i dag blevet enige om genopstartspakker for 15,5 mio. kroner.
- Vi har nu afsøgt og lyttet til, hvordan vi bedst muligt kan støtte de ensomme unge, de socialt udsatte, detailhandlen, kulturlivet og ikke mindst bakke op om det stærke fællesskab, der kendetegner Aalborg Kommunes DNA. Med genopstartspakkerne sender vi pengene ud og lever hos dem, der allerbedst ved, hvordan de kan bruges, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen. i en pressemeddelelse.
Genopstartspakkerne ser sådan her ud:
• Kulturinstitutioner: 5,0 mio. kr.
• Unge kunstnere: 2,0 mio. kr.
• Aktiviteter der understøtter detailhandel, restauranter, caféer mv. 4,0 mio. kr.
• Varmestuer og socialt udsatte: 1,0 mio. kr.
• Aktiviteter i oplandsbyer: 1,0 mio. kr.
• Unge studerende og studiesøgende, ensomhed: 2,0 mio. kr.
• Foreningsaktiviteter: 0,5 mio. kr.
Den langvarige covid-19-nedlukning har udfordret mange unge studerende og studiesøgende, og der afsættes to mio. kr. til at afhjælpe ensomhed blandt de unge.
- De nye studerende har næsten udelukkende haft online undervisning uden fysisk kontakt til undervisere og medstuderende. Det har stor betydning for de studerendes trivsel, da mange ikke føler tilknytning til uddannelsesmiljøet, og de har ikke lært byens kultur- og fritidsliv at kende. Nu vil vi skabe nogle nye fællesskaber med bl.a. online madklubber, online serieklubber, Aalborg Safari og baggårdsfester, hvor unge musikere vil spille udenfor forskellige ungdomsboliger, siger Thomas Kastrup-Larsen.
Der er etableret en genopstartsgruppe af unge studerende, som har hjulpet med at udpege aktiviteterne og nu skal de hjælpe med at få aktiviteterne ud til de unge.
Budgetforligspartierne er helt opmærksomme på, at ikke udelukkende unge mennesker er udfordret af covid-19. Derfor afsættes der en pulje på 0,5 mio. kr. til relevante foreningsaktiviteter.
Aktiviteterne er lokalt forankrede og skal helst realiseres i 2021, så vi hurtigst muligt og naturligvis med covid-19-hensyn kan få sendt noget kulturel næring ud til borgerne i Aalborg Kommune
Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester, Aalborg Kommune
Genopstartspakke på fem mio. kr. til kulturlivet
For at give byens kulturinstitutioner et rygstød, når der åbnes op for kulturlivet igen, så er der afsat fem millioner kroner til over 20 forskellige borgerrettede kulturprojekter.
- Projekterne skal understøtte den enkelte kulturinstitution, men også skabe liv i byen og støtte detailhandelen. Aktiviteterne er lokalt forankrede og skal helst realiseres i 2021, så vi hurtigst muligt og naturligvis med covid-19-hensyn kan få sendt noget kulturel næring ud til borgerne i Aalborg Kommune, siger Thomas Kastrup-Larsen.
Kulturprojekterne består bl.a. af 1000Fryd, der udgiver syv plader med unge lokale vækstlagskunstnere, og de arrangerer også en minifestival. Kunsten vil præsentere To Go- kunst og kultur i bybilledet. Der kommer lysformidling på Algademuseet, og litteraturfestivallen Ordkraft rykker på gader og stræder, med kendte forfattere og skæve kunstnermøder.
Genopstartspulje på to mio. kr. til unge kunstnere
De unge kunstnere og vækstlaget i Aalborg Kommune får to mio. kroner. Pengene vil bl.a. gå til en vækstlagsfestival, en musikpulje, og så vil Aalborg Kommunes Kunstfond og Aalborg Karneval præsentere visuel kunst fra professionelle kunstnere bosiddende i Aalborg Kommune.
Ekstra hjælp til varmestuer og socialt udsatte
Varmestuerne og de socialt udsatte får en genopstartspakke på én mio. Midlerne går til støtte til varmestuerne, til udsatte grønlændere, idræt for udsatte og aktiviteter i regi af Udsatterådet. Der etableres også en særlig ensomhedspulje. Eksempel på aktiviteter, der skal bryde isolationen hos udsatte borgere, kan alt efter graden af genåbning spænde fra tryghedsopkald og gåture til fællesspisning og fælles aktiviteter.
- Der er ydet en kæmpeindsats fra varmestuer, frivillige og kommunens medarbejdere for at afbøde konsekvenserne af covid-19 for vores udsatte borgere. Ikke mindst har de udsatte selv udvist stor tålmodighed og ansvarlighed. Men konsekvensen af de mange restriktioner har været, at mange alligevel har oplevet ensomhed og isolation. Vi har lyttet til aktørerne og Udsatterådet. Derfor afsætter vi nu én mio. kr. til at styrke fællesskabet for de udsatte borgere, siger Thomas Kastrup-Larsen.
En ny taskforce skal udvikle handelslivet
Budgetforligspartierne har afsat én mio. kroner til at sætte gang i handelslivet i oplandsbyerne i Aalborg Kommune samt fire millioner kroner til at sætte gang i butikker, restauranter og caféer i Aalborg og Nørresundby.
- På baggrund af workshops med relevante aktører og samarbejdspartnere er det besluttet, at eks. en handelsstandsforening eller en sportsforening i oplandsbyerne kan søge midler fra puljen på én million kroner til lokale arrangementer og kampagner, der kan skabe liv og omsætning i butikkerne, fortæller Thomas Kastrup-Larsen.
I forhold til Aalborg og Nørresundby afsættes der fire millioner til fire forskellige indsatsområder, som dækker markedsføring og oplevelser i midtbyen, generel markedsføring af byens spisesteder, stimulering af lokal efterspørgsel og markedsføring til turister samt udvalgte mødesteder, pop-ups og udeservering. Der oprettes også en taskforce, der skal sikre koordinering og skabe synergi på tværs af tiltag og indsatser.