Naboer mødtes i eksperiment: Sådan går det i dag

I aften er femte og sidste afsnit af Opgangen blevet sendt på TV2 Nord. Læs her, hvordan det står til med deltagerne.

I et eksperiment fra TV2 Nord har man over de seneste fem uger kunnet følge med, når fem aalborgensiske naboer fra to opgange er blev sat sammen til at lave forskellige aktiviteter - for rent faktisk at lære deres naboer at kende. 

Formålet var at få nogle af de 127.000 nordjyder, der bor i en opgang til at tale mere sammen - og måske finde ud af, at de har mere tilfælles, end de troede. 

Før eksperimentet kendte naboerne Maria og Kardo samt Tammy, Randi og Benjamin kun hinanden fra at sige "hej" til hinanden i opgangen, selvom de fleste har kunnet følge med i, når naboen holdt fest, har skændtes eller støvsuget. 

Eksperimentet er nu slut, og det er ved at være flere måneder siden, at optagelserne til programmet sluttede. Selvom alle deltagerne TV2 Nord har snakket med efterfølgende er glade for oplevelsen - så er den kontakt, der blev skabt under eksperimentet, ikke blevet vedligeholdt.

Corona og vejret har spændt ben for mere samvær 

En af dem der deltog i eksperimentet, er 21-årige Maria.

- Jeg synes, at eksperimentet har gjort, at det er nemt for Kardo og mig at komme til hinanden, hvis man skal låne noget, eller hvis nogen larmer. Det har klart givet noget positivt, siger hun.

Men de har ikke tilbragt tid sammen, siden eksperimentet sluttede. Det skyldes til dels at Maria har haft eksamenslæsning, og at Kardo har haft travlt på job - og corona.

- Det har været ærgerligt med det her corona. Det har jeg tænkt meget over. Man ses med et meget begrænset antal personer, det har afholdt mig meget fra det. Det er lettere, når vejret er godt, og man kan mødes i gården, siger hun.

Og netop den tanke har 29-årige Kardo også haft siden eksperimentet er sluttet.

- Det her tidspunkt af året er meget koldt, og folk har ikke så meget lyst til at lave noget. Jeg tror godt, at jeg kunne finde på at foreslå at lave noget til forår eller sommer. Så kan man lave noget i haven og drikke en øl i gården, siger han. 

Anja Jørgensen, der er professor i bysociologi ved Aalborg Universitet. Hun har forsket i naboskab i 20 år. Herunder kan du høre, hvad hun mener naboskab betyder for tryghed.

Opgangen er blevet mere tryg

På Niels Ebbesens Gade hvor Randi, Benjamin og Tammy bor, føler 39-årige Randi, at deres medvirken har været med til at skabe en bedre stemning i hele opgangen. 

- Jeg føler, der er en mere tryg atmosfærde, og man er ikke så bange for at snakke med hinanden mere. For mig har gjort, at det er mere trygt. Jeg er ikke bange for at skulle kontakte en af mine naboer, siger hun men tilføjer så: 

- Jeg synes ikke vi (Benjamin, Tammy og Randi, red) har snakket så meget sammen siden eksperimentet sluttede. Jeg har skrevet et par gange med dem hver især, men vi har ikke set mere til hinanden.

24-årige Benjamin er glad for at have deltaget i eksperimentet med sine to kvindelige naboer, fordi han synes, det har skabt en kultur, hvor man lige siger til hinanden, inden man holder fest. Men også han har bemærket, at samværet er stoppet sammen med eksperimentet.

- Det er i overvejende grad gået i sig selv, men jeg mødte en af de andre i opgangen for nylig, og hun foreslog, at vi kunne mødes og drikke en øl. Så er der jo alligevel kommet noget ud af det – der skulle bare gå lidt tid.

Det har ikke været muligt for TV2 Nord at få en kommentar fra Tammy. 

Se alle episoder af "Opgangen" her eller se første afsnit herunder. 


Seneste nyt

fra Nordjylland