LIGE NU:

Natur på budgettet: Binderup Å skal løbe frit

Den sidste "prop" i Binderup Å skal fjernes, hvis magistratens budgetforslag bliver til virkelighed.

Se TV-indslaget om Binderup Å i bunden af artiklen

Når politikerne i Aalborg Kommune her i oktober skal have de økonomiske ender til at nå sammen så budgettet for 2020, kan blive klar, er det ikke blot børnehaver, skoler, plejehjem, biblioteker og nybyggeri, der er på plakaten. I budgetudspillet fra magistraten, der fungerer som udgangspunkt for de politiske forhandlinger er der også blevet plads til sidste del af det naturgenopretningsprojekt, der skal få Binderup Å, som over 42 kilometer snor sig gennem Himmerland for til sidst at munde ud i Limfjorden, til at flyde frit.

Å-løbet er nemlig, som virkeligheden ser ud i dag, stemmet op lige før Ny Nibevej hvor åen løber under vejen.

Opstemningen er den sidste af oprindeligt seks stop på vandets vej, som gør det besværligt at være fisk i Binderup Å. Og nu skal det altså væk.

- Det er et anlægsprojekt som vi har arbejdet på i mange år nu - hvor vi undersøger mulighederne for at købe ejendomme omkring Binderup Mølle Dambrug, så vi kan fjerne spærringen og sikre et bedre fiskeliv, et bedre miljø og en bedre natur, forklarer Lasse Frimand Jensen (S), der er medlem af Miljø- og Energiudvalget i Aalborg Kommune.

14 millioner brugt allerede

Fire af de seks stop på vandets vej er allerede væk og i efteråret begynder arbejdet med at fjerne det femte - og næstsidste stop. Når det er sket, vil der være brugt omkring 14 millioner kroner på at genoprette Binderup Å, der betegnes som værende et vandløb af meget høj kvalitet.

Og dertil kommer så de penge, der fra og med 2020 skal bruges på at få den sidste opstemningen af åen fjernet, så havørreder og andre fisk frit kan svømme opstrøms - en fremtidsudsigt, der glæder Carl Johan Pedersen, der er lystfisker og formand for Sammenslutningen af Lystfiskerforeninger ved Binderup Å:

- Det vil være helt unikt for mig, men det vil være endnu mere unikt for Himmerland - for det er altså en fantastisk å, lyder det fra formanden

 
070321 Unge under corona

play Mette-Marie tager sine elever med på gåtur: - Jeg blev ikke lærer for at være sammen gennem en skærm

20210203-172144-L_29Mb

play Politiker lægger pres på minister: - Døve skal have adgang til tolkede videoer

Aalborg sygehus universitetshospital

Efter uro blandt plejepersonale: Aalborg Universitetshospital trækker brev tilbage

070321 sommehussalget bommer stadig

play Sommerhussalg boomer stadig under corona

070321 Unge under corona

play Mette-Marie tager sine elever med på gåtur: - Jeg blev ikke lærer for at være sammen gennem en skærm

20210203-172144-L_29Mb

play Politiker lægger pres på minister: - Døve skal have adgang til tolkede videoer

Til forsiden

Til forsiden