Foto: Joakim Brader

To nordjyder dømt i sag om hæleri, hacking og hvidvask

I alt tre mænd er dømt i sag om hvidvask af bitcoins og afpresning.

En kompliceret sag med digital valuta, vold, hvidvask for millioner og afpresning koster lange fængselsstraffe til tre implicerede.

To nordjyske mænd, på 44 og 32 å, som tidligere er dømte for vold og afpresning, blev idømt to år og tre måneders og et års og tre måneders fængsel for vold og afpresning i sagen - de er endnu ikke idømt straf for deres andel i den efterfølgende økonomiske del af sagen.

Derimod erkendte den 33-årige Kevin Mørk Thomas fra Ringkøbing i Retten i Hjørring, at han i flere tilfælde havde modtaget større pengebeløb, som han vidste stammede fra strafbare forhold.

Disse beløb blev af den 33-årige vekslet om til virtuel valuta, de såkaldte bitcoins, og derpå sat ind på en konto i en udenlandsk bank. Derfra blev de så efterfølgende hævet af eller overført til de medgerningsmænd, der havde forsynet den 33-årige med pengene i første omgang. 

Den 33-årige blev derfor dømt for hæleri af særlig grov beskaffenhed, ligesom han ved samme lejlighed blev dømt for flere tilfælde af hacking og brugstyveri, idet han skaffede sig adgang til andres servere, hvorpå han kan bruge deres datakraft til såkaldt mining af virtuel valuta.  
 
Samlet set androg hæleriet sig for et beløb på mere end tre millioner kroner, hvilket var en medvirkende årsag til straffens længde, ligesom en reststraf fra tidligere kriminalitet også bidrog til straflængden.

Sådan rullede politiet sagen op

Sagen startede, da politiet fik en anmeldelse om, at to gerningsmænd igennem det seneste halvandet år havde afpresset en person, en 44-årig mand fra Aalborg, økonomisk ved, at personen hver måned skulle betale penge til den ene af gerningsmændene.

I forbindelse med afpresningen fik gerningsmændene udleveret personens NEM-id med tilhørende kode med det formål at kunne misbruge afpressedes persons identitet til at opnå yderligere økonomisk udbytte. 

Forløbet kulminerede efteråret 2017, da personen henvendte sig til politiet for at anmelde sagen.  
 
I forbindelse med efterforskningen blev der ydermere konstateret, at der i forurettedes mands navn var optaget diverse lån samt misbrugt betalingskort i hans navn.
 
- Via efterforskningen af kortmisbrug fandt vi frem til en bankkonto i en udenlandsk bank, hvorpå man kunne se at der havde været overførsler i Bitcoin fra den 33-årige mand, forklarer lederen af politiets efterforskning, politikommissær Troels Jul Kjærgaard. 
 
Via den videre efterforskning fik politiet identificeret den 33-årige mand, som blev varetægtsfængslet under efterforskningen. I samarbejde med politiets nationale enhed for it-efterforskning, NC3, blev pengene, som var omvekslet til Bitcoin, sporet tilbage til en konto i udlandet.

Politiet patruljerer også digitalt

Sagens forløb og udfald vækker tilfredshed hos efterforskningslederen, politikommissær Troels Jul Kjærgaard. 
 
- For os sender den her sag et klart signal  om, at politiet også er til stede digitalt. Vi har kompetencerne, og vi er villige til at prioritere resurserne til at efterforske komplekse sager på internettet, og man kan heller ikke dér som kriminel vide sig sikker, siger politikommissæren. 
 
De to mænd på 44 og 32 år fra Nordjylland fik som nævnt henholdsvis to år og tre måneders fængsel og et år og tre måneders fængsel for vold og afpresning. De er endnu ikke idømt straf for deres andel i den efterfølgende økonomiske del af sagen.