Nordjylland hungrer efter blod: - Det er god opsparing direkte ind på karma-kontoen
Bloddonor Henrik Winthereik sætter blod ind i banken - en opsparing på karma-kontoen.
De danske blodbanker har i tre år haft som ambition at blive selvforsynende med blodplasma. Men målet om selvforsyning er ikke nået, for der mangler stadig bloddonorer.
Det er 12 år siden, Frederik Hundahl fik nålen i armen første gang her i blodbanken i Aalborg. Det var tragiske begivenheder, der fik ham til at melde sig som bloddonor.
- Jeg havde noget familie, der fik kræft. De skulle bruge blod, og så var vi flere i familien, der meldte os, fortæller Frederik Hundahl, mens han får tappet plasma.
Lige nu er der 17.000 bloddonorer i Nordjylland. Regionen mangler 4150 donorer for at opfylde behovet for blod og blodplasma.
Så mange bloddonorer mangler de nordjyske tappesteder
Vendsyssel: 1000
Himmerland: 400
Nykøbing Mors: 250
Thisted: 500
Aalborg: 2000
- Det betyder, at der er nogen donorer, der bliver tappet rigtig meget. Der er nogen donorer, der bliver kontaktet mange gange, om de ikke lige har mulighed for at komme. Der vil vi gerne have nogle flere donorer, så vi kan sprede det ud på rigtig mange, fortæller cheflæge i Region Nordjyllands blodbanker, Betina Sørensen.
Danmark importerer blodplasma fra andre lande, fordi vi endnu ikke er selvforsynende. Blodbankerne vil gerne have bedre forsyningssikkerhed. Derfor opfordrer de folk til at melde sig i dag, hvor der er international bloddonordag.
- Man hjælper nogen andre mennesker, som faktisk ikke kan hjælpes på anden måde, end at de skal have noget blod. Nogen vil også dø, hvis ikke de fik en blodtransfusion eller lægemidler fra plasma, siger cheflægen.
Se indslaget herunder:
Opsparing på karma-kontoen
Henrik Winthereik er egentlig bange for nåle. Men han har valgt at være donor alligevel fordi han føler at det er en god opsparing på karma-kontoen.
- Jeg har ikke altid haft så mange penge, så det her har været en måde, hvor jeg kunne give noget tilbage til andre, siger Henrik Winthereik.
Omkring 40.000 alvorligt syge eller tilskadekomne personer bliver hvert år hjulpet af blod og blodprodukter fra de 180.000 frivillige bloddonorer i Danmark. For at blive bloddonor skal man være sund og rask, være mellem 17 og 65 år, veje mindst 50 kilo (60 kilo for at donere plasma).
Familiemester i bloddonation
Frederik Hundahl er blevet tappet 88 gange. I hans familie har det en konkurrence kørende om, hvem der kan nå flest tapninger, og han er regerende familiemester.
- Jeg fører lige nu, men min lillebror er godt på vej. Han er oppe over 70 tapninger, siger Frederik Hundahl.
De lande, der har opnået selvforsyning, har ifølge Bloddonorerne Danmark gjort det ved at betale for donationer. I Danmark er der ingen betaling, men der er belønning med søde sager.
- Man kan få alt det chokolade og kakaomælk, man har lyst til, når man kommer herind. Der kan man bare gå om bord, siger cheflæge i Region Nordjyllands blodbanker, Betina Sørensen.
Danske bloddonorer leverer i dag 120 ton plasma årligt til fremstilling af lægemidler. Man mangler 80 ton plasma for at blive selvforsynende.