02:21

December står for døren, og nogle af dem, der forbereder sig på ekstra juletravlhed er Nordjyllands Beredskab. Video: Sofie Bach

Nordjyllands Beredskab vil forebygge julebrande

Nordjyllands Beredskab forbereder sig på ekstra juletravlhed. December er nemlig den måned på året, hvor brandvæsenet rykker ud til flest brande.

En tør adventskrans, der har stået i vindueskarmen hele julen, kan hurtigt gå op i røg, hvis ilden fra stearinlysene får fat. Det samme gælder juletræet, når det pyntes med levende lys juleaften. Derfor har Nordjyllands Beredskab ekstra travlt med brandslukning i december.

I gennemsnit rykker beredskabet ud til 35 procent flere brande i december måned end årets andre måneder. Mange af brandene skyldes juledekorationer eller juletræer, der kommer for tæt på levende lys.

- Folk har flere levende lys fremme i december, og de tænker ikke over, hvilken risiko, der er ved levende lys. Mange juledekorationer kommer også til at stå i en vindueskarm, som kan antænde et gardin, og så er det dominobrikker derfra, når først, der er gået ild i gardinet, siger Mark Tuure Pedersen, der er frivillig brandmand ved Nordjyllands Beredskab.

Normalt slukker brandvæsenet brande, men til lørdagens show startede de dem også for at vise, hvordan ilden nemmest bliver slukket igen.  Foto: Sofie Bach

Brandslukningsshow i Aalborg

Sammen med en af sine kollegaer er Mark Tuure Pedersen lørdag taget til julemarked på Springeren i Aalborg. Her skal de to frivillige brandmænd give gode råd til museumsgæsterne om, hvordan man bedst undgår brande i juletiden.

De viser også, hvordan man slukker en brand bedst, hvis ilden først får fat i juledekorationen.

- Op mod december kan vi se, at der sker langt flere brande end resten af året. Som en del af Nordjyllands Beredskabs plan, så vil vi gerne være med til at forebygge dem. Derfor er vi her ved Springeren for at fortælle folk, hvordan man slukker brande og skulle der opstå en brand, så kan man nemt slukke den, inden man skal ringe 112, siger Mark Tuure Pedersen.

En af dem, der er mødt op til brandshowet er Lykke Holm Petersen, der er til julemarked med sin familie. Hun er glad for, at beredskabet også er mødt op med gode tips til brandslukning:

- Jeg er mødt op for at se juleudstillingen på museet og brandslukningen. Det er rigtig godt og relevant lige i denne her tid, siger hun.

Håb om færre brande

Brandvæsenet rykker årligt ud til 4000 brande i private hjem i Danmark, heraf er der i gennemsnit 459 brande i december måned. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

Lørdagens besøg fra Nordjyllands Beredskab på Springeren Maritimt Oplevelsescenter skal derfor være med til at forebygge decemberbrandene.

- Vi håber, at der vil opstå mindre brande og færre farlige situationer, for det er menneskeliv og værdier, der kan gå tabt. En fordel vil være, hvis folk selv kan håndtere situationen, og hvis de ikke selv kan håndtere situationen, så kommer vi selvfølgelig altid og har altid folk, der er klar til at rykke ud, siger Mark Tuure Pedersen fra Nordjyllands Beredskab.

Læs også Juledekorationer: December er brandfarlig