Foto: Sonny Munk Carlsen, Scanpix (Arkiv)

Nordjysk besætning med gråænder ramt af fugleinfluenza

En besætning med gråænder ved Nibe er blevet ramt af fugleinfluenza. 1200 ællinger vil blive aflivet.

En nordjysk besætning med gråænder har fået konstateret fugleinfluenza. Der er tale om fugleinfluenza H5, som er en mindre alvorlig udgave af den frygtede virus, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Besætningen består af 1200 ællinger, som vil blive aflivet for at forebygge smitte og forhindre at virussen udvikler sig. Fødevarestyrelsen har oprettet en spærrezone på en kilometer omkring gården, som ligger i Skørbæk sydvest for Nibe.

- Vi betragter altid lavpatogen fugleinfluenza med alvor, fordi den kan udvikle sig til den højpatogene type. Jeg kan berolige med, at den lavpatogene fugleinfluenza ikke kan smitte til mennesker. Aflivning og sikkerhedsforanstaltninger sker for at forebygge yderligere problemer, siger souschef i Fødevarestyrelsen, dyrlæge Stig Mellergaard.

Smitten blev opdaget i forbindelse med rutinemæssige overvågningsprøver fra gården.

- Vi ved, at virussen florerer blandt vilde fugle, så det er muligvis nogle vilde ænder, der har smittet besætningen, siger Stig Mellergaard til TV2 Nord.

Der blev fundet et tilfælde af fugleinfluenza i en fynsk besætning i sidste uge, men Stig Mellergaard fortæller, at virussen ellers er sjælden i Danmark.