Nordjysk by er Danmarks klamydiahovedstad: Nu sætter politikere ind
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Aalborg indtager en uheldig førsteplads, når det kommer til klamydiasmitte.
Trods kommunale indsatser stiger klamydiasmitten i Aalborg. Nu lander sagen på politikernes bord igen.
I flere år i streg har Aalborg indtaget en ganske kedelig førsteplads.
Byen er nemlig den by i Danmark, hvor der er flest tilfælde af klamydia. Tal fra 2022 viser nemlig, at der er 41,9 tilfælde af klamydiatilfælde per 1000 indbyggere i aldersgruppen 15-29.
Derfor har Aalborg Kommunes sundheds- og kulturudvalg haft en handleplan for problemet oppe og vende på et udvalgsmøde.
- Vi sætter ind, fordi det er en ærgerlig situation, at vi har en topplacering på det her område. Det at få klamydia er ikke uden risiko, hvor det kan give infertilitet, men det kan også give en tilstand, som er meget smertefuld. Derfor vil vi gerne gøre, at mange undgår at få klamydia, så vi skal have nedbragt andelen af unge mennesker, der bliver smittet, siger Jes Lunde (RV), rådmand for Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.
De ved det godt
Og det handler ikke om, at de unge ikke ved, hvordan man undgår den seksuelt overførte sygdom, der får det til at svie i underlivet.
Aalborg Kommunes ungeprofilundersøgelse anno 2023 viser nemlig, at 91 procent af de unge har meget eller nogen viden om, hvordan de beskytter sig mod seksuelt overførte sygdomme. Men samme undersøgelse viser, at det kun er 32 procent af de unge, der brugte kondom sidst, de havde sex.
Kommunen har allerede indsatser i gang. Eksempelvis er de ude hos 8.klasserne i folkeskolen, informerer på ungdomsuddannelser, uddeler gratis kondomer en lang række steder, og man kan blive testet gratis for klamydia flere steder i kommunen.
Alligevel er det et problem, mener Jes Lunde.
- Vi vil intensivere den indsats, vi allerede har i gang. Som noget nyt er vi i dialog med Aalborg Universitet, så vi kan komme ud til dem og fortælle, hvor nemt det er at beskytte sig med et kondom. Det skal vi have flere unge til at huske, når stemningen er blevet god, selvom det kan være akavet, fortæller rådmanden.
Det er især de unge mænd, der ikke beskytter sig, og som heller ikke lader sig teste for klamydia, og blandt andet derfor, er der behov for at styrke indsatsen mere.
Blandt andet ved at øge testraten blandt de unge mænd.
- Det er især de unge mænd, vi skal have fat i, og flere bliver testet positive. Det er vigtigt, at de bliver opmærksomme på, at der er et problem her, og at det er en alvorlig sag at blive smittet, men også at give det videre til en, som man formentlig godt kan lide, siger Jes Lunde og fortsætter:
- Eksempelvis ved, at har man haft ubeskyttet sex, skal man vente 14 dage for at blive testet - og man kun skal tage én pille, så er man egentlig kureret igen. Hvis man ingenting gør, udsætter man andre for en risiko, siger Jes Lunde.
Direkte i e-Boks
Derfor sætter kommunen gang i en oplysningskampagne på ungdomsuddannelserne og på de videregående uddannelser, hvor der skal sættes fokus på klamydiatal og vigtigheden i at blive testet og bruge prævention, der skal dumpe ind i de unge mænds e-Boks.
Men det er jo tydeligvis ikke oplysning, de unge mangler, hvis man har ungeprofilundersøgelsen in mente. Hvordan skal en oplysningskampagne så gøre en forskel?
- Det er helt rigtigt, at langt de fleste godt ved det, men det er noget, som for mange glemmer i rette tid. Så kan vi ikke gøre andet end at skrue op for informationen - også om de dystre sider. Det skal heller ikke være en sovepude, at det er nemt at kurere igen, men hvis der intet gøres, er det alvorligt, slutter rådmanden.