LIGE NU:

Nordjysk ishockeyspiller ramt af depression: Sætter karrieren på pause

Den nordjyske ishockeyspiller Jeppe Holmberg har haft stor succes på isen i de seneste år, men han har sideløbende døjet med depressioner og sætter nu karrieren på pause.

Han har vundet tre danske mesterskaber i løbet af de seneste fire sæsoner og har allerede spillet næsten 250 kampe i den bedste danske ishockeyrække, men i en alder af bare 22 år lægger Jeppe Holmberg skøjterne på hylden. Måske bliver de fundet frem igen. Måske gør de ikke.

Den nordjyske ishockeyspiller, som har fået fået sin ishockeyopdragelse i AaB Ishockey, har haft masser af succes på isen, men når han ikke har ført pucken frem eller sat hårde tacklinger på sine modstandere, har de mørke tanker plaget ham. Det fortæller Jeppe Holmberg i et længere interview med ishockeymediet Faceoff.dk.

Jeppe Holmberg har i de seneste tre år været ramt af depressioner, og i håbet om, at han kan få genoprettet sit mentale helbred, har han valgt at sætte ishockeykarrieren på pause. Efter sommerferien begynder Jeppe Holmberg på Nordjyllands Idrætshøjskole.

- Det er par væsentlige grunde til, at jeg melder det her ud: For det første er der mange, der hele tiden spørger, hvad jeg skal i den kommende sæson. Der er ingen grund til, at jeg holder mig selv eller folk hen mere ved at sige det forkerte. For det andet kan der være andre derude med samme problemer som jeg, som måske kan blive hjulpet videre ved at høre om min situation. Det mentale helbred er ikke noget, man taler særlig meget om i omklædningsrummet på et ishockeyhold, siger Jeppe Holmberg til Faceoff.dk.

Prøvede lykken i USA

Sideløbende med de seneste års succes på isen, hvor det er blevet til to danske mesterskaber med Esbjerg Energy og et med Aalborg Pirates, har Jeppe Holmberg haft selvmordstanker, og han har ligeledes haft et kortvarigt alkoholmisbrug. Det hele begyndte, da han i efteråret 2016 tog til USA for at udleve ishockeydrømmen i Minnesota-klubben Fargo Force.

quote Jeg havde aftener med kraftige selvmordstanker og begyndte at drikke en del alkohol for at lægge et låg på. Men det hjælper jo ikke.

Jeppe Holmberg

- Det var mit livs eventyr: Jeg tog af sted i september 2016 og forsøgte at kæmpe mig på holdet derovre. Men som dagene gik i Fargo, blev det sværere for mig. Jeg fik problemer med at gøre selv de simpleste ting. Kunne ikke komme ud af sengen, orkede ikke at tage tøj på og måtte nærmest tvinge mig selv ud ad døren derovre. Jeg kunne slet ikke overskue noget, og det var ikke holdbart at blive i USA, siger Jeppe Holmberg.

Derfor vendte aalborgenseren tilbage til Danmark, hvor han skrev kontrakt med Esbjerg Energy. Her gik det nogenlunde med at holde de mørke tanker på afstand, men Jeppe Holmbergs problemer tog til, da han i 2017 vendte hjem til Aalborg.

- Desværre gik det nedad bakke, da jeg tog til Aalborg. Jeg fik det rigtig dårligt og måtte indlægges akut på psykiatrisk skadestue. Ronny (Larsen, sportschef og assisterende træner) og Brandon (Reid, cheftræner) havde stor forståelse for mine problemer. Brandon, for eksempel, havde selv været gennem nogle tunge forløb, så han var en stor støtte. Men der var ikke mange, der kendte til mine problemer, og jeg kunne jo altid holde facaden ved at være høflig og passe mit arbejde. Sådan noget lærer man stille og roligt, fortæller Jeppe Holmberg til Faceoff.dk.

Ramt af selvmordstanker

Ved hjælp af psykologbehandling og antidepressiver kom Jeppe Holmberg nogenlunde ovenpå igen, men de mentale problemer vendte tilbage i den forgangne sæson, hvor nordjyden først spillede i Sverige og siden vendte hjem og afsluttede sæsonen hos Frederikshavn White Hawks. Da ishockeysæsonen var forbi, flyttede Jeppe Holmberg hjem til Aalborg.

- Jeg havde ikke hockeyen at støtte mig opad, og havde heller ikke lyst til hverken at træne eller sommertræne. Jeg havde aftener med kraftige selvmordstanker og begyndte at drikke en del alkohol for at lægge et låg på. Men det hjælper jo ikke, siger Jeppe Holmberg.

quote I første omgang lægger jeg hockeyen på hylden et år. Jeg skal finde mig selv og lukker ingen døre for noget. Og igen: Forhåbentlig kan det her hjælpe andre, der måske sidder med samme problemer.

Jeppe Holmberg

I april måtte Jeppe Holmberg igen lade sig indlægge på psykiatrisk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Han var der i tre uger, og er nu hjemme igen med medicinsk behandling og deltagelse i gruppeterapi i sygehusets regi.

Fik konstateret kræft

Jeppe Holmberg mener, at de mange mørke tanker måske stammer fra dengang, da han gik i 8. klasse og fik konstateret lymfekræft. Han kæmpede mod sygdommen et halvt år, hvor al hans styrke blev brugt i kampen mod kræften. Han mangler på en måde en halvt år af sit liv som teenager, og det kan være det, der plager ham nu, fortæller han til Faceoff.dk.

Efter sommerferien venter altså et ophold på Nordjyllands Idrætshøjskole, hvor Jeppe Holmberg sætter sit mentale helbred i centrum. Han ved ikke, om han har sagt endegyldigt farvel til ishockeysporten.

- Det er en uges tid siden, jeg tog beslutningen om at stoppe med hockeyen. Det var sindssygt svært, men jeg ser det som første skridt i en lang proces, hvor der skal noget på den mentale pluskonto. I første omgang lægger jeg hockeyen på hylden et år. Jeg skal finde mig selv og lukker ingen døre for noget. Og igen: Forhåbentlig kan det her hjælpe andre, der måske sidder med samme problemer, siger Jeppe Holmberg om baggrunden for at fortælle sin historie.

25_seconds

play Afholder danmarksmesterskab i coronatid: - Det er fuldstændigt sikkert

Coronatest

Nordjysk corona-overblik: Så mange nye smittede er der i din kommune

20030213-141027-L_11Mb

Ny lovgivning på vej til asbestofre: Naboer til eternitfabrik får mulighed for erstatning

Blomsterbutik

Hvorfor må blomsterbutikker og Normal holde åbent, når Flying Tiger skal være lukket?

25_seconds

play Afholder danmarksmesterskab i coronatid: - Det er fuldstændigt sikkert

Coronatest

Nordjysk corona-overblik: Så mange nye smittede er der i din kommune

20030213-141027-L_11Mb

Ny lovgivning på vej til asbestofre: Naboer til eternitfabrik får mulighed for erstatning

Til forsiden

Til forsiden