Nordjysk kirurg var med til at åbne felthospital i Gaza: - Mange er i en desperat situation
Foto: Privatfoto
Den nordjyske hjertekirurg Martin A. Nørgaard var med til at åbne felthospital i Gaza, hvor han havde en travl måned.
Martin A. Nørgaard er til daglig hjertekirurg på Aalborg Universitetshospital, men i de seneste måneder har han oplevet konsekvenserne af krigen mellem Israel og Hamas på nærmeste hold.
Han har nemlig været med til at etablere et felthospital i Gaza for Røde Kors.
Martin A. Nørgaard kom til Gaza 30. april, og hospitalet åbnede 9. maj. Her arbejdede nordjyden i en måned som kirurg.
- Det var en travl måned, siger Martin A. Nørgaard til TV2 Nord.
'Meget er ødelagt'
I løbet af den måned, Martin A. Nørgaard var på felthospitalet, blev over 6000 patienter behandlet ambulant. Der blev foretaget omkring 200 operationer og født 70 børn på hospitalet.
- Størstedelen af patienterne kom ind med skader relateret til konflikten, men der var selvfølgelig også nogle, der kom med andre lidelser - eksempelvis tarmslyng, blindtarmsbetændelse eller brækkede arme og ben, siger Martin A. Nørgaard.
Hvad gjorde størst indtryk på dig?
- Der var mange ting, der gjorde indtryk, men det, der gjorde størst indtryk, var nok, hvor smadret Gaza er. Meget er ødelagt og befolkningen befinder sig i en desperat situation, hvor mange bor i telte tæt på hospitalet, vi var på. Folk har kun de ejendele tilbage, de kan have i teltene, siger Martin A. Nørgaard.
Havde du dårlig samvittighed over at rejse hjem?
- Jeg blev jo erstattet af en anden kirurg, så jeg havde ikke dårlig samvittighed. Sådan er det, når man rejser til krigs- og katastrofeområder, så rejser man hjem igen.
Martin fortæller her om nogle af sine oplevelser i Gaza:
Klar til ny mission
Det er kun kortvarigt, Martin A. Nørgaard har været hjemme i Nordjylland.
Søndag tager han igen på mission for Røde Kors. Denne gang går turen til Tigray i det nordlige Etiopien, som var plaget af borgerkrig indtil for halvandet år siden.
Op til 9000 patienter i området venter på at blive opereret, og der er identificeret 36 personer, som hører til Martin A. Nørgaards speciale som thoraxkirurg. Dem skal han nu operere.
- Det er første gang, Røde Kors laver sådan en type mission, hvor man sender en speciallæge afsted til at løse en specialopgave, fortæller Martin A. Nørgaard.
Den nordjyske kirurg regner med at skulle være afsted i to måneder på missionen i Etiopien, som bliver hans femte Røde Kors-mission og hans syvende internationale mission i alt.