Nordjysk studie: Varm luft forbedrer KOL-patienters livskvalitet

Et nordjysk forskningsprojekt viser, at KOL-patienters livskvalitet bliver forbedret, hvis luften i deres iltapparat varmes op og tilføres vanddamp.

"Varm luft er sund fornuft"

Sådan lyder overskriften på en nyhed, Aalborg Universitetshospital har sendt ud om et nyt studie, hospitalet har gennemført i samarbejde med Aalborg Universitet, Aalborg Kommune og Region Nordjylland.

I forskningsprojektet er det blevet undersøgt, hvad det betyder for patienter, der er alvorligt syge af lungesygdommen KOL, hvis luften i deres iltapparat varmes op og tilføres vanddamp.

- Luften, som man får ved traditionel iltbehandling, er kold og tør - og derfor oplever mange store gener ved langvarig ilttilførsel. Med ved at varme luften op og tilføre den fugt, kan der skrues op for flowet, og det bliver muligt at sove med apparatet, uden det generer. Vores studie har vist, at patienternes almene tilstand og livskvalitet er blevet væsentligt forbedret, siger Ulla Møller Weinreich, der er forskningsansvarlig overlæge ved Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Sparer samfundet penge

Det er dyrt at tilbyde KOL-patienter den såkaldte high flow-behandling, men forskerne har kortlagt, at der ud over de sundhedsmæssige effekter for patienterne også kan være penge at spare for samfundet, hvis man bruger den avancerede iltbehandling i større omfang.

- Det er et ret solidt studie, som med alt tydelighed viser, at det ikke blot gavner patienterne - vi sparer faktisk også sundhedsvæsenet for rigtig mange penge. Hver gang vi i Europa bruger 100 kroner til sundhed, går seks af dem til KOL-patienter. Så der er kun fordele for alle ved at give patienterne den rigtige behandling, siger Ulla Møller Weinreich.

Forskerne har blandt andet fået tal fra Aalborg Kommune om patienternes brug af pleje, og i Region Nordjylland har man bistået med tal om antal hospitalsindlæggelser, lægebesøg og hvor meget medicin, patienterne brugte.

Flere kan blive tilbudt high flow-behandling

På Aalborg Universitetshospitaler tilbydes lungepatienter, der vil kunne få gavn af det, allerede i dag, at få et high flow-apparat med hjem, og forskerne håber, at erfaringerne fra det nordjyske studie kan udbrede behandlingsformen.

- Vi trak det direkte over i klinikken, da vi havde set, hvor stor en forskel, det gør for patienterne. At vi nu har dokumenteret, at det også er en rigtig god sundhedsøkonomisk forretning, gør, at vi nu kan håbe at endnu flere patienter verden over vil få mulighed for at blive tilbudt den fugtmættede ilt, siger Ulla Møller Weinreich.


Seneste nyt

fra Nordjylland