Nordjyske elever dyster om den bedste naturvidenskabelige ide
1.200 nordjyske skoleelever konkurrerer om de bedste opfindelser i årets udgave af Naturfagsmaraton. I dag blev der dystet på Svenstrup Skole. Med var blandt andre Amhed, Marius, Walther og Alma, som sammen havde bygget deres air flyer hjemme i klassen, bestående af Lego, nogen pinde og et sejl lavet af plastik. Foto: Mogens Jørgensen
1.200 nordjyske skoleelever konkurrerer om de bedste opfindelser i årets udgave af Naturfagsmaraton. I dag blev der dystet på Svenstrup Skole.
Hvordan kan enzymer spare energi? Hvordan bygger man en skywalk ud over en klint, så den kan holde? Og hvordan dæmper man støjen fra en larmende maskine på en fabrik?
Det er bare nogle af de spændende udfordringer, som omkring 1.200 skoleelever fra det nordjyske har skullet finde kreative svar på, da Naturfagsmaraton denne uge er kommet til regionen.
Og i Svenstrup torsdag var det en air-flyer, der stjal billedet. Air flyer er en selvbygget strandracer, og konkurrence gik ud på, hvor langt kan en hjemmebygget strandracer køre med vindens kraft.
De sidste mange måneder har eleverne arbejdet hjemme i klasserne i faget Natur og teknik netop med at bygge og lave små opfindelser, som de så havde med til dagens konkurrence, hvor de skulle vise opfindelser frem for dommerne.
Torsdag mødtes elever fra Højvangsskolen, Frejlev Skole og Sofiendahlskolen i Aalborg på Svenstrup Skole.
Amhed, Marius, Walther og Alma havde sammen bygget deres air flyer hjemme i klassen, bestående af Lego, nogen pinde og et sejl lavet af plastik.
- Vi ved ikke, hvor stærkt den kan køre, men vi har afprøvet den derhjemme på skolen, hvor vi brugte en føntørrer for at se, hvor langt den kom ud, fortæller de fire elever, som samtidig afslører, at det blev til bare beskedne fem-seks meter, som deres opfindelse kunne klare i test.
Men det skulle vise sig, at deres air flyer var klart den bedste, den præsenterede, da det virkelig gjaldt. Den nåede næsten helt gennem hallen på skolen i Svenstrup, inden den stoppede, og Ahemd, Marius, Walther og Selma kunne næsten ikke tro deres egne øjne da de så, hvor godt det gik for deres hjemmelavede strandracer.
Naturfagsmaraton hedder den landsdækkende konkurrence arrangeret Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro. I alt har 57 kommuner deltaget med omkring 24.000 elever fra 5. og 6. klasse.