Seneste nyt:

Nordjyske forbrændingsanlæg fyrer med aflivede mink

Forbrændingsanlæggene AVV i Hjørring og Reno Nord i Aalborg skal fra torsdag aften hjælpe med at brænde mink af, fordi destruktionsanstalten DAKA ikke kan følge med.

Op mod 16 millioner mink skal slåes ned og destrueres, efter at regeringen har besluttet, at alle danske mink skal aflives. Derfor er flere forbrændingsanlæg blevet bedt om at hjælpe til med at brænde minkene.

På forbrændingsanlægget hos AVV i Hjørring kommer de første containerlæs mink torsdag aften fra klokken 18.

- Vi har ikke prøvet at destruere mink før, men vi vil selvfølgelig gerne hjælpe. Chaufføren kommer med flere læs mink fra klokken 18 til 20, og så får vi brændt minkene i løbet af natten. Vi har fået at vide, at der i aften kommer 10 til 15 ton mink, fortæller direktør hos AVV Steen Madsen.

AVV blev tirsdag kontaktet af Miljøstyrelsen som bedte dem om hjælp til en sikker destruktion af de mange tons aflivede mink i Vendyssel. 

- Myndighederne har garanteret os, at der ingen smittede mink er blandt dem, der kommer til os. Men vi tager stadig nogle forholdsregler. Vi brænder minkene om natten for at så få som muligt kommer i nærheden af minkene, forklarer Steen Madsen. 

På Reno-Nord i Aalborg forventer driftschefen, at de fra fredag morgen begynder at brænde de første mink af.

- Vi fornemmer klart, at der er et voldsomt pres på at få destrueret mink hurtigst muligt. Det prøver vi at yde vores til så hurtigt som muligt, siger driftschef hos Reno-Nord Henrik Skov.

 

I Nordjylland begyndte aflivningen af mink den 8. oktober. Indtil nu har Fødevarestyrelsen aflivet op til 100.000 mink om dagen, men nu skal tempoet op. I følge Reno Nord er det kun raske mink, de skal brænde af. Alligevel vil man lave ekstra forholdsregler for at passe på de medarbejdere, der skal håndtere minkene.

- Vi er lige nu ved at forberede os internt på det her. Selvom det kun er raske mink, vi skal brænde af, så bliver der en masse sikkerhed der skal være på plads, og det taler vi med arbejdstilsynet om, siger Henrik Skov.

Frustreret minkavler savner hjælp

Minkavler Jesper Sørensen fra Brovst ser frem til at der nu kommer skub i destruktionen af mink. Han begyndte at aflive sine mink for ti dage siden. Hans mink er smittet med covid-19. 6000 af de aflivede mink ligger i en container og 800 af dem ligger på jorden fordi Jesper Sørensen ikke kunne få en container til dem. 

- Jeg har det ikke godt med det. Det stinker af helvede til. og det har det gjort i en uge. Vi har ikke mange naboer her ude på landet, men det klager også over det. Rævene kan tage de her mink, og jeg kan ikke forhindre det, siger Jesper Sørensen.

Jesper Sørensen ved fortsat ikke hvornår hans døde mink bliver afhentet.  Han har flere mink, der skal aflives, men det vil Jesper Sørensen først fortsætte med, når han er sikker på, at de bliver afhentet.

Mink brænder ikke ret godt

Mink brænder ikke ret godt i sig selv og de skal derfor blandes med restaffaldet. Reno Nord forsikrer at arbejdet ikke kommer til at give lugtgener for omgivelserne. Reno-Nord ved ikke hvor mange mink, de skal brænde af eller hvor lang tid det kommer til at tage.

- Vi brænder cirka 700 tons affald af i døgnet. Der vil vi tro at vi kan gå op på et sted mellem 5 og 10 procent mink, men det må vi øve os i, og se hvor er smertegrænsen, siger Henrik Skov.

Afbrændingen vil foregå om aftenen, så lastbilerne med mink ikke kommer i kontakt med bilerne og chaufførerne, der kører med dagrenovation.

Foto: Jeppe Kyvsgaard

Ruth og Hans Jørgen

Varmeregning æder hele Ruth og Hans Jørgens folkepension

20060901-193459-4-3459x2310ma

Røde Kors efterlyser varmt tøj til vinteren - Vi kommer til at skuffe mange

ankomst-passagerer-aalborg-lufthavn__3760x2507_

Danmarks bedste lufthavn ligger i Aalborg

20220428-150213-L-5626x3751ma

play Russiske skibe tæt på Nordjylland: - De kan ligge der uden at skulle spørge om lov

Til forsiden

Til forsiden