Nordjyske soldater udsendes til et usikkert Irak
Situationen i Irak har den seneste uge udviklet sig fra dag til dag. Snart sendes endnu et hold danske soldater afsted, og denne gang er det Aalborg Kaserne, der står for opgaven.
Engelske og arabiske gloser kan høres i naturen ved Oksbøl Kaserne. Et stort hold soldater er i gang med en træningsøvelse, hvor de skal øve sig i at træne irakiske styrker i krig.
Øvelsen foregår i silende regnvejr i Oksbøl, men snart er det alvor, når øvelsen bliver til virkelighed i det vestlige Irak. Soldaterne, der træner, skal alle udsendes til Irak som det 11. hold, der udsendes fra Danmark.
En af dem, der skal afsted for første gang er Cecilie, der arbejder som arabisk tolk i Forsvaret. Hun vil ikke have sit efternavn med, da tolke er i en udsat position i krig. For Cecilie er det mere glæde end nervøsitet, der fylder:
- Jeg glæder mig, jeg glæder mig helt enormt meget. Det er min første udsendelse, og det er noget, jeg har set frem til i rigtig lang tid, siger hun.
Aalborg Kaserne har ansvaret
I alt skal 140 soldater udsendes i februar, og for første gang er det Aalborg Kaserne, der står for opgaven. Det er også Aalborg, der leverer størstedelen af soldaterne. 80 af de 140 soldater har deres daglige gang på Aalborg Kaserne.
- Det er noget, vi er stolte af, og vi er glade for, at man har vist os den tillid at sende os afsted. Det har selvfølgelig noget at gøre med, hvad det er for en opgave-type. For det er jo ikke en kampopgave, det er en træningsopgave, siger Brian Busk, der er oberstløjtnant ved Trænregimentet i Aalborg.
Han henviser til, at de danske soldater skal til Irak for at træne irakiske soldater til kamp. De skal ikke selv i kamp, men skal videregive deres ekspertise.
Danske soldater midlertidigt flyttet til Kuwait
Onsdag valgte statsminister Mette Frederiksen at forflytte størstedelen af de danske soldater til Kuwait. Det skete, fordi luftbasen Al-Asad, hvor de danske soldater opholder sig, blev angrebet af missiler affyret af Iran onsdag nat.
Det er stadig usikkert, om forflytningen af de danske soldater og den generelle situation i Irak får betydning for det hold, der sendes afsted til februar.
- Den trussel, vi nu har set med at blive beskudt med noget, der siger bum og kommer ovenfra, det er en trussel, vi har set hele tiden. Så vi træner standardproceduren i det på samme måde, men det er klart, at det har selvfølgelig vores bevågenhed, hvilken trussel, det er, og så tilrettelægger vi det, så vi bedst muligt får trænet soldaterne, siger Lars Nygaard, der er oberstløjtnant og chef for 2. brigade.
Der bliver holdt ekstra øje
Selvom den aktuelle situation ikke har haft nogen betydning for det 11. hold endnu, så bliver der alligevel holdt ekstra øje med meldinger i medier og fra politikere i forhold til situationen i Irak:
- Man kan godt mærke på soldaterne og også på mig selv, at kommunikationen omkring situationen betyder rigtig meget for at skabe mest muligt viden, så vi ved, hvad er det for en opgave, vi skal løse, og hvordan verden forventeligt ser ud, når vi lander, siger oberstløjtnant Brian Busk.
Det er Cecilie, der arbejder som tolk, enig i. Hun følger med i, hvad der sker i Irak for tiden, men hun understreger, at det ikke tager fokus fra den opgave, hun er sat til at løse:
- Det er klart, at vi følger rigtig meget med i, hvad det er, der foregår. Men samtidig bølger det også frem og tilbage, så det er svært at få et overblik. Så vi følger med, men først og fremmest fokuserer vi på missionen og den opgave, vi skal løse, siger hun.