Nordjyske virksomheder eksporterer stadig trods coronakrisen
En stor del af verdens lande er lukket ned som følge af coronavirussen, og Nationalbanken forudser, at danske eksportvirksomheder bliver hårdt ramt af situationen. Men hos to nordjyske virksomheder er eksporten stadig i fuld gang.
Normalt sidder der en medarbejder ved hvert af skrivebordene hos virksomheden Nowaco i Aalborg. Men lige for tiden er de fleste borde tomme, og kun ti ud af virksomhedens 90 tradere er på arbejde. Resten arbejder hjemmefra.
Flere af medarbejderne er heldigvis vant til at arbejde på farten, og det er der behov for, for Nowacos salg kører som normalt og er ikke påvirket af coronasituationen.
- Hvis du spørger traderne, så er der nok nogen, der vil sige, at det er lidt stille, og telefonen ringer lidt mindre end den plejer, men vi kan faktisk ikke se det på ordreindgangen. Den er på samme niveau, som vi ellers har set, siger Katja Nowak Nielsen, der er direktør i Nowaco.
Virksomheden køber og sælger frosne fødevarer, og salget foregår i hele verden. Derfor har der været en del at se til for sælgerne, der konstant har skulle holde sig opdateret på de forskellige markeder og de forskellige landes coronatiltag.
- Der sker en masse ting, som vi er meget opmærksomme på lige nu i forhold til de forskellige markeder, hvor vi opererer, og vi følger med på nært hold, og vores tradere taler jo dagligt med kunder og bliver opdateret i forhold til myndighedernes anvisninger, siger Katja Nowak Nielsen.
Worldwide krise
I Aalestrup er produktionen også stadig i gang hos stålvirksomheden Treco. Virksomheden har været heldige at have en fyldt ordrebog indtil sommerferien, og derfor er de ikke påvirket af coronasituationen lige nu. Faktisk har de netop ansat fire nye medarbejdere.
- Vi er i den heldige situation, at vi har fået ordrer ind fra flere af vores kunder, så vi har mange ordrer i odrebogen, som skal laves færdigt, så derfor var vi nødt til at ansætte lidt flere medarbejdere på kort sigt for at kunne følge med, siger Lars Vadsholt Jørgensen, der er direktør i Treco.
Stålvirksomheden producerer primært til Danmark, men eksporterer også til blandt andet Norge og Sverige. Derfor følger Lars Vadholt Jørgensen også med i den internationale situation:
- Krisen er jo meget worldwide, og tingene er ikke kun afhængige af Danmark, men særligt også de udenlandske markeder, så der følger vi selvfølgelig spændt med i, hvad der sker, siger han.
Dyster prognose fra Nationalbanken
Nationalbanken har i dag offentliggjort en prognose, der ser på de økonomiske konsekvenser af coronakrisen i Danmark, og det ser ikke lovende ud. Nationalbanken opstiller tre scenarier, som du kan læse mere om herunder.
NATIONALBANKENS TRE SCENARIER
1) DET MILDE SCENARIE
I dette scenarie antager Nationalbanken, at den delvise nedlukning af Danmark fortsætter til efter påske – sådan som statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt – og at der derefter sker en gradvis genåbning relativt hurtigt.
I dette scenarie vil anden halvdel af 2020 kun blive påvirket af coronakrisen i mindre grad, og i 2021 vil Danmarks økonomi være tilbage på omgangshøjde. Det kan eksempelvis være, hvis der hurtigt udvikles en effektiv vaccine eller behandling, skriver Nationalbanken.
Bundlinjen: Et fald i Danmarks samlede økonomisk output – bruttonationalproduktet eller BNP – på tre procent.
Her vil krisen være en smule mildere end finanskrisen i 2009, men stadig blandt de værste økonomiske kriser i Danmark de sidste 50 år.
2) DET CENTRALE SCENARIE
I dette scenarie fortsætter den delvise nedlukning af Danmark frem til efter påske, hvorefter der vil blive åbnet gradvist op.
Restriktioner for at bekæmpe virussen vil dog fortsat skabe problemer i andre dele af verden, og da Danmarks økonomi i høj grad er filtret sammen med udlandets, vil vi blive påvirket i nogen grad indtil september.
Derefter vil der ske en langsom tilbagevenden til normalen, spår Nationalbanken, men coronakrisen vil ikke desto mindre få betydning for hele 2020, og helt ind i 2021 vil den fortsat kaste skygger over Danmarks økonomi.
Bundlinje: Et fald i Danmarks samlede økonomisk output – bruttonationalproduktet eller BNP – på fem procent.
Her vil krisen være på højde med finanskrisen i 2009.
3) DET HÅRDE SCENARIE
I dette scenarie tror Nationalbanken ikke på, at der sker en gradvis genåbning efter påsken, som der ellers er lagt op til lige nu.
Her spår de i stedet, at de nuværende foranstaltninger mod smittespredning skal fortsætte helt indtil udgangen af juni, hvorefter der i anden halvdel vil ske en gradvis genåbning i såvel Danmark som udlandet. Det kan særligt blive aktuelt, hvis krisen sætter sig dybt i udlandet, skriver Nationalbanken. Sker det, vil det også være skidt nyt for dansk økonomi næste år.
Bundlinje: Et fald i Danmarks samlede økonomisk output – bruttonationalproduktet eller BNP – på ti procent.
Her vil den økonomiske krise, målt i BNP-fald, være dobbelt så slem som finanskrisen i 2009.
Kilde: TV2.dk
Alle scenarier indeholder et betydeligt fald i Danmarks økonomi, og ifølge Nationalbanken kommer eksportvirksomhederne til at være særligt udsatte, fordi de fleste af verdens lande er ramte, og flere lande er ramt voldsommere end Danmark.
- Vi skal ikke glemme, at vi også er meget afhængige af udviklingen i udlandet. Og når restriktionerne på den økonomiske aktivitet udfases, vil der sandsynligvis være behov for mere traditionel finanspolitisk stimulans for at understøtte efterspørgslen, udtaler Lars Rohde, der er direktør i Nationalbanken.
Ifølge Nationalbankens vurdering vil Danmarks vækst i 2020 ligge på mellem -3 og -10 procent, men Nationalbanken påpeger, at der er stor usikkerhed forbundet med scenarierne.
Bekymret for medarbejdere i udlandet
Hos Nowaco håber Katja Nowak Nielsen, at situationen snart er normaliseret. Selvom virksomhedens omsætning ikke ser ud til at blive påvirket af coronasituationen, så er Katja Nowak Nielsen bekymret for de medarbejdere, der befinder sig uden for Danmarks grænser:
- Selvom Danmark ser ud til at have brudt smittekurven og få styr på smittespredningen, så har vi medarbejdere i Spanien, Italien og USA og mange andre lande, hvor det hele ser meget anderledes ud, så det er selvfølgelig førsteprioritet, at vi kommer helskindet igennem det her. Så kan det godt være, at der kommer en måned eller to med en nedgang i ordrebeholdningen, men det går nok, siger hun.