Nu møder Inger velkendte ansigter: - Det bedste, de har gjort, er at lave de teams
Inger Brøns får besøg af hjemmeplejen fire gange om dagen.
Regeringen kommer tirsdag med et nyt ældreudspil, hvor hjemmeplejen skal køre i faste teams. Noget, man i Aalborg Kommune allerede har succes med.
Der er smil på læben hos Inger Brøns fra Aalborg.
Et velkendt ansigt træder ind ad døren til det første af dagens fire besøg.
- Så er vi her igen, Inger.
Adriana Skjødsholm er social- og sundhedshjælper hos Team Humlebakken i Aalborg Kommune og er en af de hjemmeplejere, som tager sig af Inger Brøns på 86 år.
I løbet af de seneste tre år er de kommet tættere på hinanden.
For i 2021 blev Aalborg Kommune en af 25 testkommuner i landet, som siden har kørt i faste teams for at undgå mange forskellige hjemmeplejere hos den enkelte borger.
- Det kører rigtigtgodt, for man koncentrerer sig kun om de borgere, man har i sit område, lyder det fra Adriana Skjødsholm, mens hun bliver fulgt op af Inger Brøns.
- Man har nogle, man kender. I stedet for, hvis man havde fem forskellige mennesker. Nej, det her kører bare så godt heroppe.
Fokus på kontinuitet
Med de faste teams møder de ældre borgere i kommunen som udgangspunkt fire medarbejdere om ugen.
Der er dog undtagelser, da nogle borgere kræver yderligere pleje end andre. I gennemsnit møder de mere komplicerede borgere 11 hjemmeplejere om ugen.
- Vi er selvfølgelig hele tiden opmærksomme på den her kontinuitet, der er vigtig for både borger og medarbejder for at løse opgaven bedst muligt. Borgere kan modtage mellem to og 67 besøg på en uge, så derfor vil der være stor forskel på, hvad der er acceptabelt det ene sted frem for det andet sted, fortæller chef for 'Frit Valg' i Aalborg Kommune, Stine Norlén.
Ifølge hende er der nemlig mange ting, man skal tage højde for, når man kigger på, hvad den enkelte borger har brug for.
Det betyder også, at for at de faste teams skal fungere, skal der være rigtig meget dialog i teamene og med de forskellige faggrupper - herunder sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter samt social- og sundhedshjælpere.
Det har krævet lidt sved og tårer
Adriana Skjødsholm, social- og sundhedshjælper, Team Humlebakken
Et nyt ældreudspil
Selvom det kun er 25 af landets kommuner, som lige nu kører i de faste teams, kan flere være på vej.
Tirsdag præsenterer regeringen nemlig et ældreudspil, hvor udbredelsen af de faste teams i hjemmeplejen står som noget af det helt centrale.
- Det, vi kommer til at have i vores ældrereform og i lovgivningen, er jo hele den her idé om helhedsplejen. Den skal sikre, at der er kendte ansigter omkring den ældre i hjemmet, at den ældre kan tilrettelægge fleksibelt den pleje og hjælp, de har brug for, pointerer ældreminister Mette Kierkgaard (M).
Det kommer også efter, at den daværende ældreminister Astrid Krag (S) i 2021 sagde, at de ældres hjem blev lidt af en banegård, når de fik behov for hjemmeplejen.
En tilfreds borger
Efter Aalborg Kommune blev en del af testkommunerne, har de faste teams givet pote.
I april 2022 foretog Team Humlebakken en tilfredshedsundersøgelse blandt borgerne. Her var 53 procent i høj grad tilfredse eller meget tilfredse med de faste teams frem for det store skift i hjemmeplejer, mens det tal i oktober 2023 var på 57 procent.
Inger Brøns er da også glad. Nu får hun besøg af de samme faste plejere, som kender hende - og hun kender dem.
- Der kunne jo komme flere forskellige mennesker, som man ikke kendte og skulle til at forklare dem. Nu kører det. Det bedste, de har gjort, det er at lave de teams.
Inden hjemmeplejerne hos Team Humlebakken kører afsted til borgerne, sidder de hver morgen sammen og planlægger og snakker om, hvad der giver bedst mening, og hvordan dagen skal forløbe.
Men det har ikke altid fungeret lige godt fra start.
- Det er ikke så nemt bare lige at komme til det resultat her, hvor borgerne er tilfredse og medarbejderne er tilfredse. Det har krævet lidt sved og tårer, lyder det fra Adriana Skjødsholm.
Regeringens nye ældreudspil bliver præsenteret tirsdag formiddag.