Ny teaterdirektør: - Folk skal ikke bare sidde i mørket, holde mund og høre efter
Foto: Brian Borch Daugaard
Efter mere end 30 år væk fra Nordjylland er Thomas Bjørnager hjemme igen for at skabe forandring på Aalborg Teater.
Aalborg Teaters nye direktør fra Lønstrup har store planer om at gøre det klassiske teater til allemandseje.
Hør Thomas Bjørnager fortælle mere om sine visioner for Aalborg Teater i ”Indblik” nederst i artiklen eller på TV2 Nord Salto mandag klokken 19.50.
Armbevægelserne er store hos 52-årige Thomas Bjørnager.
Ikke i fysisk forstand, som han sidder dér og fortæller om sin drøm.
Men målt på visioner og planer, så bliver der skabt plads omkring ham, når han folder dem ud.
Aalborg Teaters nye direktør vil transformere det knap 150 år gamle teater, så det bliver for alle.
- Jeg håber, vi kan skabe et teater med en mere folkelig bredde, som føles mere vedkommende for flere mennesker. Vi vil gerne række mere ud til folk og skabe mere meningsudveksling, debat og interaktivitet, siger den nye direktør – og uddyber hvorfor:
- Det kan få teatret til at føles mere levende og spændende, end når man bare bliver sat ind i mørket og får besked på at holde mund og høre efter, lyder det fra Thomas Bjørnager.
Jeg tror ikke, at den nye generation fokuserer så meget på klassikerne
Thomas Bjørnager, direktør, Aalborg Teater
Han tiltrådte som ny direktør 1. august efter Hans Henriksen, der takkede af efter syv år.
- Aalborg Teater er et specielt teater i Danmark, fordi det har så stort et skuespillerensemble, og det gjorde det utrolig interessant for mig. Og så er det spændende at komme tilbage til Nordjylland efter 30 år, siger den nye direktør.
Thomas Bjørnager er uddannet arkitekt og har siden da arbejdet som scenograf, kostumedesigner og teaterdirektør i såvel Danmark som Norge og Tyskland.
Alt skal give mening
Første skridt på vejen til forandring er en stor donation fra Spar Nord Fonden, der netop er kommet i hus.
Teatret modtager én million kroner til at omdanne en del af den eksisterende foyer til et forsamlingshus.
- Her kan vi række ud til nogle, der kan belyse emnerne fra et videnskabeligt eller politisk synsvinkel, mens vi belyser det kunstnerisk. Nogle af vores mest loyale teatergæster har ofte lyst til tillægsarrangementer, så de ekstra oplevelser vil vi gerne give dem, fortæller Thomas Bjørnager.
Målet er, at matriklen på Jernbanegade ikke blot skal være et teater for de finkulturelle, der ønsker at opleve opsætninger med Holberg, Ibsen, Brecht og alle de andre.
- Jeg tror ikke, at den nye generation fokuserer så meget på klassikerne. I vores travle liv har vi brug for, at dét vi vælger at bruge vores fritid på, giver mening helt ind i kerne i vores liv, fortæller Thomas Bjørnager.
Det kan få teatret til at føles mere levende og spændende, end når man bare bliver sat ind i mørket og får besked på at holde mund og høre efter
Thomas Bjørnager, direktør, Aalborg Teater
Aalborg skal også have saloner
Thomas Bjørnager ønsker at bane vejen for nye møder med publikum, der ikke bare skal være énvejs.
- Aalborg Teaters motto er: "Teater kaster lys over livets store spørgsmål." Og det driver os i alt, vi gør. Nysgerrigheden på at forstå os selv og hinanden og bearbejde de ting, et moderne liv udsætter os for, kan vi arbejde videre med - med vores nye planer for teatret, lyder det.
Med arbejdstitlen ”Teatret og Forsamlingshuset” vil projektet formidle kulturen begge veje, så også fagmiljøer og græsrodsbevægelser kan byde ind og påvirke samfundsdebatten.
- Jeg synes, det er synd, at det kun er i København, man skal have de her fine saloner, så nu vil vi åbne vores eget, fortæller han.
Planen er, at forsamlingshuset vil stå klar i begyndelsen af 2024.
Tilbage efter 30 år
Thomas Bjørnager er født og opvokset i Lønstrup og har via sine rødder en naturlig forståelse for nordjyderne.
- Der er sket en fantastisk udvikling - især når man kører over Limfjordsbroen og ser alt det nye her. Folk lever ret moderne liv, selv om de lever i provinsen. Folk i Nordjylland tænker på og bekymrer sig om de samme ting som folk i storbyerne, så jeg tror sagtens, man både kan være et landsby- og storbyteater.
Vores mest loyale teatergæster har ofte lyst til tillægsarrangementer, så de ekstra oplevelser vil vi gerne give dem
Thomas Bjørnager, direktør, Aalborg Teater
Men selv om han har været væk i mere end 30 år, er han ikke bange for at være ude af trit med dét, vi vil have her i landsdelen – og har brug for.
- Man kan altid bruge tvivlen som en motor og sige: Gør jeg nu det rigtige?, spekulerer han.
En spade er en spade
Den nye teaterdirektør håber på, at nordjyderne vil kunne mærke, at der er kommet en nordjyde ved styrepinden på det lokale teater.
- Det kan jo være, jeg pludselig begynder at snakke meget mere nordjysk. Jeg håber i hvert fald på, at folk vil se, at jeg er rimelig ubange. Jeg har ingen berøringsangst – jeg kan godt lide at kalde en spade for en spade og være i øjenhøjde med folk, og det, tror jeg, er en rimelig nordjysk ting, siger Thomas Bjørnager.
På Aalborg Teater har den nye direktør indtil videre lavet scenografier til forestillingerne "Begravelsen" af Thomas Vinterberg og til Holbergs "Maskerade".
Hør Thomas Bjørnager fortælle mere om sine visioner for Aalborg Teater i ”Indblik” herunder eller på TV2 Nord Salto mandag klokken 19.50.