02:14

Et nyt pantsystem er nået til Nordjylland, og det bliver dermed nemmere at genbruge tomme flasker og dåser. Dansk Retursystem står bag den nye ordning, hvor det ikke er nødvendigt at sortere, og hvor alt emballage kan afleveres - med og uden pant - på en gang.

1 af 2

Nye pantstationer tager det hele

Tyske dåser, glasflasker- og plasticflasker kan nu smides i samme pose og afleveres det samme sted.

Et nyt pantsystem er nået til Nordjylland, og det bliver dermed nemmere at genbruge tomme flasker og dåser. Dansk Retursystem står bag den nye ordning, hvor det ikke er nødvendigt at sortere, og hvor alt emballage - med og uden pant - kan afleveres på en gang.  

- Fordelen ved at gøre det på den her måde er, at du samler det hele et sted, så du er fri for at skulle ud i de forskellige supermarkeder. Her kan du gøre det på 15 sekunder, og så er det afleveret, siger Victor Udengaards Jul Rosenvinge, der er juniorkonsulent hos Dansk Retursystem.

På den foreløbigt eneste nordjyske pantstation i Aalborg afleverer man de specielle sække, der er markeret med en såkaldt QR-kode, der bliver koblet på ens dankort.

Pantposerne samles derefter i en container, inden de køres til en sorteringscentral i Hedensted, hvor panten bliver gjort op. Efter aflevering, bliver de tomme flaskers værdi sat ind på Dankortet, og for at undgå mistanke om snyd, dokumenterer pantstationerne det hele. 

De særlige pantsække kan enten købes på pantstationerne eller i flere supermarkeder i Aalborg.