Nyfødte smittet med MRSA på neonatalafdeling

Der er fundet MRSA hos flere børn, der har været indlagt på Neonatalafsnittet på Aalborg Universitetshospital. De øvrige børn på afdelingen er podet, forældre og personale testes de kommende dage.

Der er i dag konstateret tilfælde af MRSA-sygdom hos børn på Neonatalafdelingen på Aalborg Sygehus Nord. Det er samtidigt konstateret, at flere børn er blevet smittebærere uden at være syge. 

Om neonatalafdelingen på Aalborg Sygehus

  • Neonatalafsnittet modtager og behandler for tidligt fødte og syge nyfødte i Region Nordjylland.
  • Afdelingen er indrettet m.h.p. intensiv behandling af alle de problemer, der kan opstå som følge af kompliceret og/eller for tidlig fødsel.
  • Neonatalafsnittet har 20 senge til nyfødte.

- Heldigvis bliver man sjældent syg af MRSA-bakterien, og den er ikke multiresistent, så skulle det ske, at man bliver syg og for eksempel får en hudinfektion, kan vi behandle effektivt med andre typer antibiotika. Så der er ikke grund til bekymring, siger afsnitsledende overlæge på neonatalafnisttet på Aalborg Universitetshospital Nord, Pia Sønderby Christensen. 

Afdelingen har nu iværksat en større smittesporing, og det betyder, at samtlige af afdelingens 20 indlagte børn er blevet podet. Flere er konstateret som smittebærere. 

Derfor skal deres forældre nu også podes for smitten - sammen med personalet på afdelingen. Børn, der tidligere har været indlagt på afdelingen, vil også blive indkaldt sammen med deres forældre. 

- De berørte familier kontaktes direkte, og podningerne foretages enten via egen læge eller Aalborg Universitetshospital. Vi vil gerne beklage det besvær, smitteopsporingen har medført og samtidig takke for den opbakning, vi har mødt, så vi får mulighed for at alle familier kan tilbydes relevant hjælp, siger Pia Sønderby Christensen.

Selvom smitten kan lyde alvorlig, er det ikke noget, man skal være bange for, understreger overlægen. 

- Det er selvfølgelig noget, vi gerne ville have været foruden, men vi ser det af og til hos de helt små børn, der ikke har helt samme modstandskraft som vi voksne. 

Hvis man er smittet med MRSA-bakterien, bliver man ikke nødvendigvis syg, men man kan få infektioner i for eksempel huden. Smitten er ikke mere aggressiv eller smittefarlig end almindelige stafylokokker. 

- Vi ved endnu ikke, hvordan smitten er kommet ind på afsnittet, det skal smittesporingen gerne afsløre. Men det vigtigste lige nu er at få stoppet smitten, siger afsnitsledende overlæge Pia Sønderby Christensen.

Neonatalafsnittet samarbejder med Region Nordjyllands MRSA-team og embedslægerne om håndteringen af smitteopsporingen.

FAKTA OM MRSA

  • MRSA er en type stafylokok, som er modstandsdygtig over for det antibiotika, som man sædvanligvis anvender i Danmark, men den er ikke multiresistent og infektioner kan i stedet behandles med andre former for antibiotika.
  • Stafylokokken giver kun sjældent anledning til infektioner f.eks. i huden, og den er ikke mere aggressiv eller smittefarlig end almindelige stafylokokker. Oftest er man rask bærer. Man kan udrydde bakterien med anvendelse af bl.a. desinficerende sæbe til vask af huden og en salve i næseborene.
  • MRSA smitter som andre stafylokokker. Raske smittebærere har oftest bakterien i næsen og på hudområder (hænder, lysken/skridtet) samt i svælget og oftest vil man ikke mærke, at man er smittet.
  • Bakterien overføres primært ved tæt social kontakt (f.eks. i husstand) og kun i mindre omfang ved almindelig social kontakt.
  • Neonatalafsnittet samarbejder med Region Nordjyllands MRSA-team og embedslægerne om håndteringen af smitteopsporingen.

Seneste nyt

fra Nordjylland