650 halogene pærer langs start- og landingsbaner er blevet skiftet ud på Aalborg Lufthavn - og det kan betale sig. Foto: Christian French

Nyt lys over landingsbanen

LED-lys langs start- og landingsbanen i Aalborg Lufthavn skal sikre grønnere profil og massive besparelser på lufthavens elforbrug.

200.000 kilowatttimer.

Så meget har Aalborg Lufthavn hidtil brugt på banebelysning hvert år. Men nu skal det være slut. I alt 650 halogenpærer langs start- og landingsbanen bliver skiftet ud med LED-lys. Og det kan betale sig.

- Før brugte vi godt og vel 200.000 kilowatttimer om året. Nu når vi helt ned på 14-15.000 kilowatttimer om året, siger Thomas Møller, kvalitetschef i Aalborg Lufthavn.

Arbejdet med at udskifte lyset på banen har været en løbende proces. I 2012 blev lyset langs med og på selve banen skiftet, da banen alligevel skulle have ny belægning. Nu færdiggør man så processen ved at udskifte anflyvningslysene, som er den del af banebelysningen, der leder flyene ned til landingsbanen. Arbejdet har været i gang det meste af august – et langtfra tilfældigt valg.

- Når det her arbejde pågår, kan vi ikke have banelyset tændt. Det vil sige, at flyene ikke kan se banen, hvis det er dårligt vejr. Så derfor er august måned et rigtig godt tidspunkt, forklarer Thomas Møller.

Mens udskiftningen rent økonomisk giver en betragtelig besparelse på elregningen i lufthavnen – ca. 150.000 kroner om året – er det også med til at sikre Aalborg Lufthavn en grønnere profil i fremtiden.

- Selv om vi er inden for luftfart og bruger rigtig meget olie, vil lufthavnen gerne bidrage til, at vi sparer på naturens ressourcer, siger Thomas Møller.

Ud over overgangen til LED-lys på start- og landingsbanen er det også planen at skifte al belysning i terminalen og på lufthavnens parkeringsområder til LED-lys.