Foto: Aalborg Lufthavn

00:37

I dag er nye regler for paskontrol trådt i kraft, og rejsende til lande uden for Schengen kan se frem til at få passet tjekket ekstra grundigt.

1 af 2

Øget paskontrol i Aalborg Lufthavn: Så meget længere skal du vente

Lørdag træder nye regler for paskontrol i kraft. Går rejsen til lande uden for Schengen-området skal passet tjekkes ekstra grundigt.

Et krav fra EU om skærpet grænsekontrol betyder, at rejsende, der skal flyve udenfor Schengen-området, skal tjekkes ekstra grundigt. Deres pas skal scannes og kontrolleres – både i politiets databaser og i relevante EU-databaser.

Mens man gruer for ventetider på op mod en time i Københavns Lufthavn som følge af den skærpede paskontrol, tager man det helt roligt i Aalborg Lufthavn.

Her har de forberedt sig på mere kontrol i løbet af det seneste år ved blandt andet at sætte en ny boks op ved udrejse og indrette ankomstfaciliteterne på en hensigtsmæssig måde.

Ændringerne betyder, at det vil tage cirka syv sekunder længere for hver passager, der skal igennem. For et fyldt fly med 189 passagerer svarer det i alt til 11 minutters ekstra ventetid – hvis man vel at mærke er den sidste, der skal gennem kontrollen.

Det fortæller Søren Svendsen, der er direktør ved Aalborg Lufthavn.

Det er primært rejsende til og fra London og Tyrkiet, der vil opleve den skærpede kontrol i Aalborg Lufthavn.

Lørdag ankom det første fly fra London klokken 11.35, og dermed blev kontrollen for alvor indviet.

- Det gav ikke ret meget ekstra ventetid, siger Søren Svendsen.

LANDE I SCHENGEN-SAMARBEJDET:

Deltager fuldt ud: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Ud over EU-landene deltager Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein også.

Kilde: EU.dk