Økonomisk gulerod skal få psykisk sårbare i beskæftigelse
Foto: Michael Bothager / Ritzau Scanpix
Den hidtil største private investering i offentlig jobindsats skal hjælpe psykisk sårbare ledige i job eller uddannelse.
Hvis I får ledige i job eller uddannelse, får I betaling, ellers ikke.
Sådan lyder aftalen, som Aalborg Kommune har lavet med Fokus Aalborg og tre socialøkonomiske virksomheder, heriblandt caféen Kaffe Fair.
Med 120 deltagere bliver projektet det hidtil største sociale investeringsprogram i Danmark. Målet er at hjælpe mennesker med psykisk sårbarhed i job eller uddannelse. Både Den Sociale Kapitalfond og Det Obelske Familiefond tror så meget på idéen, at de stiller penge til rådighed til projektet.
Sådan ser modellen ud
Jobcenter Aalborg giver 120 borgere muligheden for joblæring i tre socialøkonomiske virksomheder i Fokus Aalborg.
Aftalen er økonomisk funderet i ’payment by results’.
Målet er at 50 procent af de henviste borgere opnår selvforsørgelse via joblæring indenfor brancher som restauration, rengøring og detailsalg.
- Vi har ikke i Danmark tradition for, at private investorer stiller risikovillig kapital til rådighed på velfærdsområdet. Det skal projektet ændre på, så man på beskæftigelsesområdet fremover kan bruge effekttallene til en mere præcis kalkyle for, om investeringen betaler sig, siger Claus Billehøj, som er administrerende direktør i Den Sociale Kapitalfond.
Det Obelske Familiefond har to gange støttet caféen Kaffe Fairs indsats for målgruppen af psykisk sårbare. Fondsadministrator Britta Graae fortæller, at investeringen i mennesker betaler sig:
- Kaffe Fair er professionelle og har vist, at de er gode til at skabe job til udsatte borgere. Vi har tiltro til, at de evner at føre deres indsats og forretning ind i de nye tider på beskæftigelsesområdet, siger hun.
Aalborg Kommunes Beskæftigelsesudvalg har tirsdag godkendt aftalen. På vegne af Beskæftigelsesudvalget forklarer rådmand Mai-Britt Iversen, at for kommunen handler det ikke om økonomi, men om at opnå en høj effekt.
- Det er en smart måde at få slået hul på debatten, om vi kan løse beskæftigelsesindsatsen på en anden måde. Fokus Aalborg har jo fuldstændig metodefrihed. Dermed er der gjort op i tænkningen i kasser og ordninger. Det handler kun om at gøre præcis det, der har effekt for den enkelte ledige, fortæller Mai-Britt Iversen.
Hun glæder sig derfor til at projektet går i gang i september, og at det nu bliver prøvet af, om økonomiske incitamenter giver bedre resultater.
Ifølge Bjørn Salling, der er direktør i Fokus Aalborg, er man godt rustet til at løfte opgaven.
- Vores socialøkonomiske virksomheder er i forvejen gearet til joblæring. Det vil sige til at kombinere det at være i en professionel virksomhed med det at få mulighed for at øve sig, træne kompetencer men også at få dem dokumenteret. Vi har de rigtige medarbejdere til at varetage den her opgave og kan tilbyde en slags mesterlære, fortæller Bjørn Salling fra Fokus Aalborg.