Op til to års ventetid på høreapparater for 2500 nordjyder: Fuldkommen til grin, mener forening
Jeanette Marlene Knudsen lider af høretab og tinnitus - og så er der lang vej for hende, når de gamle høreapparater skal udskiftes.
- Åh nej, der blev jeg noget nedslået og ret ked af det egentlig.
Sådan fortæller Jeanette Marlene Knudsen fra Dall Villaby syd for Aalborg, da hun fik meldingen fra Region Nordjylland i oktober om, hvornår hun kunne komme til udredning for nye høreapparater.
Og den lød på februar 2025.
Hverdagen er bare mere besværet, når man har en hørelidelse, hvor man oplever tinnitus og høretab.
- Der er mange misforståelser. Der er ting, som man tror, man hører, men finder ud af løbende i en samtale - hov, jeg har egentlig hørt forkert, fortæller hun.
Hun frygter for den lange ventetid - både i forhold til hvordan familie- og arbejdslivet skal fungere.
Jeanette Marlene Knudsen har dog været heldig. Siden beskeden om en undersøgelse i februar 2025, så er hun kommet med på et afbud, der gør, at hun kan komme til undersøgelse til maj i år.
Til grin
I følge Høreforeningen er der godt 2500 nordjyder på venteliste til undersøgelse af hørelsen og udlevering af høreapparater. De skal vente mellem 78- og 100 uger på det.
- Man er simpelthen nødt til at lave en plan for det her. Ellers er mennesker med høretab fuldkommen til grin i Region Nordjylland, siger landsformanden for Høreforeningen, Majbritt Garbul Tobberup.
I 2019 afsatte folketinget ellers ekstra penge på finansloven for at få bugt med de lange ventetider i regionerne.
- I de fire år, man har fået finanslovsmidler, der har regionen sådan set prioriteret ikke at bidrage med yderligere midler selv, hvilket man har gjort i alle de andre fire regioner, siger landsformanden.
Hun mener heller ikke, at politikkerne i Region Nordjylland tager folk med høretab alvorligt.
Handler om balance
Hos regionen forstår de også godt kritikken over de lange ventelister.
- Jeg tager det skam meget alvorligt, og det gør vi, fordi vi har set ind i nogle budgetoverskridelser og har en forpligtelse til at få det her i balance. Og det handler om at lave en benhård prioritering, og det her område har vi ikke prioriteret i den her omgang, siger Lina Hundebøll Jespersen (V), Formand for Sundhedsudvalget i Region Nordjylland.
Men uanset budgetoverskridelse eller ej er det så rimeligt, at det skal tage mere end to år for nogle af patienterne at blive behandlet?
- Jeg er rigtig ked af, at det tager så lang tid, men jeg har også en forpligtelse til at få budgettet til at gå i balance. Og det betyder jo, at vi skal kunne stå inden for den behandling, vi har på sundhedsområdet, både på kræftområdet, på det akutte, og det er altså der, hvor vores prioriteringer har lagt, siger formanden for sundhedsudvalget.
Hun forklarer også om, hvorfor ventetiderne er så store, selvom der har været øremærket penge på finansloven til området.
- Det er helt rigtigt, at vi fik ekstra midler fra finansloven, men de udløb desværre i 2023. Det betyder jo, at man så i det budget, man har, skal enten finde de penge eller se, om de kommer igen i en ny forhandling. Men det er bare ikke et område, vi har kunnet prioritere, siger Lina Hundebøll Jespersen.
Hør hele interviewet med Lina Hundebøll Jespersen herunder: