Seneste nyt:

Ornitolog om Nordjyllands vandrefalkepar: - Vi skal sørge for at de bliver

Det eneste ynglende vandrefalkepar i Nordjylland har bygget rede på en del af Nordjyllandsværket, som skal nedrives. Derfor er Aalborg Forsyning i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening nu i gang med at forsøge at genhuse det sjældne fuglepar.

De kan være svære at få øje på, når man står på toppen af Nordjyllandsværket udenfor Vodskov. Men Nordjyllands eneste vandrefalkepar holder til netop her.

Der findes kun 17 ynglende par i Danmark, og derfor var det også meget specielt, da de kom til Nordjylland i 2018.

- Første gang, der var en, der kontaktede mig, og sagde, at der var noget, sagde jeg, det er løgn. Det passer ikke det her - og så kom jeg så herud, hvor vi fandt en vandrefalkeunge, og det var vildt. Det var helt vildt, siger Anton Thøger Larsen.

Han er ornitolog ved Dansk Ornitologisk Forening og har fået ansvaret for at holde øje med vandrefalkeparet.

Gamle bygninger skal nedrives

Men Nordjyllandsværket står overfor stor forandring. Store dele af kraftvarmeværket er forældet og skal derfor nedrives senere i 2020. Og det får nu konsekvenser for det ynglende falkepar.

- Vi har den udfordring, at blok 1 og 2 skal rives ned, og det er selvfølgelig en udfordring, når det er her, fuglene har valgt at opholde sig, siger Jan Schrøder, der er pressekoordinator ved Aalborg Forsyning.

Sammen med Anton Thøger Larsen arbejder Aalborg Forsyning nu på at gøre alt for at sikre, at falkene bliver hængende.

Nye penthouselejligheder

- Vi ved, det sted, de har valgt at yngle, skal rives ned, så vi vil gerne gøre sådan, at de får forhold, der gør, at de gerne vil blive ved med at være her, fordi det er så fantastisk at have et vandrefalkepar i Nordjylland og også et sted, hvor man relativt nemt kan få dem at se, siger Anton Thøger Larsen. 

- Vi skal simpelthen sørge for, de bliver, siger han. 

Derfor er der nu bygget nye boliger til det nordjyske par, som de kan bruge næste gang, der er vandrefalkeunger på vej. I cirka 80 meters højde vel at mærke.

- De har jo den bedste udsigt ind over Aalborg herfra, siger Anton Thøger Larsen, og fortsætter:

- Så hvorfor skulle de ikke flytte ind?

Om de nye penthouselejligheder vil blive brugt, kan kun tiden vise. Indtil videre er dette års unger ved at lære at flyve, og der går ikke længe, før de er på egne vinger, forklarer Anton Thøger Larsen.

- Ungerne vil forsvinde om tre uger, men de gamle bliver på stedet og passer deres territorie. Der skulle jo nødig komme andre vandrefalke og stjæle det fra dem.