Foto: Per Frank Paulsen

Øster Uttrup plaget af kridtstøv fra Aalborg Portland

Aalborg Portlands nærmeste naboer i landsbyen Øster Uttrup er plaget af kalkstøv hver gang, det er tørt, og det blæser fra vest.

Esther Randa bor klods op af Aalborg Portland store kridtgrav i Aalborg Øst. Det seneste års tid har hun og de andre borgere i byen været plaget af hvidt støv fra cementfabrikkens gravefelt, der ligger få hundrede meter væk fra deres huse. Det betyder ekstra arbejde for beboerne i landsbyen.

- Vi kan ikke gøre andet end at støvsuge og vaske gulve. Min mand er flittig med at vaske det væk i haven, men der er spor efter det overalt alligevel, siger Esther Randa.

02:06

Foto: Per Frank Paulsen

Luk video

Kridtstøvet er blevet det store samtaleemne i byen. Ifølge formanden for borgerforeningen fordi kridtgraven gradvist er kommet meget tættere på.

- Det er helt klart, at hvis vi har haft en tørkeperiode og vi så samtidigt får hård vestenvind, så kan vi ligefrem se kridtskyen vælte op over den støjvold, der er omkring kridtgraven. Det er efterhånden noget, der fylder temmelig meget i byen, siger Ole Nielsen, formand for Øster Uttrup Borgerforening.

Kigger på løsninger

Aalborg Portland har ifølge borgerne lovet at løse problemet, men det har stadig ikke hjulpet. Ingen fra cementvirksomheden havde i dag tid til at stille op til et interview om sagen. Men man er opmærksomme på problemet og i et mailsvar til TV2 Nord lyder det:

- Når der blæser mere end almindeligt, solen skinner, så er støvet lidt tørt og vinden kan bære/hvirvle støvet fra de blotte arealer, og da vores indvindingsområde jo efterhånden ligger ganske bynært, kan det desværre påvirke vores naboer. Derfor har vi begrænser de blotte arealer mest muligt, har asfalteret nogle af vejene, for at undgå støv ophvirvlen ved transport.

- Vi vander de arealer, hvor der foregår håndtering og kørsel med en vandingsvogn. Desuden er vi i gang med at se på mulighed for beplantning med pil eller lignende, men det skal undersøges ift. betydningen for biodiversiteten mv.

Foreløbigt har Aalborg Portland givet gratis bilvask til sine nærmeste naboer, for at afhjælpe problemerne, men Esther Randa så hellere en anden håndsrækning.

- Jeg ville da foretrække, at de kom og pudsede mine vinduer, for de bliver svinet til hele tiden, siger Esther Randa.

Frygter for sundheden

Ud over generne med at få det hvide støv ind i haverne – og i blæsevejr også ind i husene, frygter beboerne nu også, at den kalkholdige luft kan ære sundhedsskadelig. Esther Randa fortæller, at hun hver nat må og at drikke vand, for at lindre den tørre luft.

- Det er meget utrygt, for jeg er tør i halsen og har ondt i halsen, og det har jeg aldrig døjet med før. Jeg frygter da, at det kan påvirke mit svælg og være skadeligt, siger Esther Randa.

Aalborg Kommune kan i første omgang ikke gribe ind overfor kridtstøvet, fordi det er Miljøstyrelsen, der fører tilsyn med Aalborg Portland og landets øvrige største industrier. Til gengæld er det Region Nordjylland, der skal reagere i forhold til klager. Ifølge Ole Nielsen er hjælpen nok ikke lige om hjørnet.

- Aalborg Portland er vældig flinke at snakke med og vældig imødekommende, men ting tager åbenbart tid. De har foreløbigt lovet, at problemet er løst i løbet af et års tid, siger Ole Nielsen.