Overlæge forstår frustration: - Situationen er den samme i Aalborg
Overlæge på fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital forstår til fulde den frustration, som fik lederen af fødeafdelingen på Rigshospitalet til at sige op.
370 fødsler mere end i 2015 til dato. Det er virkeligheden på fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital. Fødselstallet stiger og det har i den grad lagt pres på medarbejderne på afdelingen.
- Det svarer til, at en hel masse folk står og holder en stor, tung bjælke. Det kan gå et stykke tid, men på et tidspunkt må folk give op, siger Thomas Larsen, ledende overlæge på afdelingen.
Derfor forstår han til fulde den frustration, der i dag fik Morten Hedegaard, ledende overlæge på Rigshospitalets fødeafdeling, til at sige op.
- Morten er ikke typen, der løber og smækker med døren. Sådan oplever jeg det ikke. Han kaster håndklædet i ringen og siger, at nu kan han ikke tage ansvaret for den kvalitet, der skal være, siger Thomas Larsen, der kender sin københavnske kollega rigtig godt.
På fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital er arbejdspresset steget markant i løbet af 2016, da mange flere end tidligere føder på afdelingen. En udvikling, der i den grad har kunnet mærkes i løbet af året.
- Vi havde ikke jordemødre nok. Vi havde mange, lange vagter, da folk ikke kunne komme hjem – fordi der stadigvæk var arbejde at gøre, siger Lisbet Hammer, chefjordemoder, om årets gang på afdelingen.
Situationen på afdelingen er uændret og holdningen er klar: Grænsen for, hvor meget der kan spares og effektiviseres, er for længst nået.
- Jeg er da sikker på, at alle kan se, at vi bliver nødt til at få gjort noget ved det her, siger Thomas Larsen.
Regionsrådsformand Ulla Astman (Soc.dem.) forstår frustrationen hos personalet på fødeafdelingen og medgiver, at grænsen for nedskæringer er ved at være nået.
- Det er meget fint, at der er kommet flere midler til nogle øremærkede områder. Men det hjælper jo ikke meget på fødselsområdet, at der er kommet flere penge til kræftområdet. Så man bliver nødt til at give et samlet, økonomisk løft, så også servicefunktionerne kan mærke det. For det er altså ved at spidse til, siger hun.
Regionens fødeafdelinger får dog allerede nu en økonomisk håndsrækning. Regionen har afsat i alt 5,2 millioner kroner til deling mellem fødeafdelingerne på sygehusene i Aalborg, Hjørring og Thisted.