LIGE NU:

Tim skal til Irak: - Hvis man bekymrer sig, så kan man ikke være i det

I de kommende dage og uger drager 139 danske mænd og kvinder afsted til Irak. De udgør det 11. hold, som Forsvaret sender til Irak for at træne landets militær. Med på holdet er korporalen Tim fra Aalborg.

Det er noget, han har set frem til i måneder.

- Jeg glæder mig. Jeg tæller dagene, siger han med et forventningsfuldt smil.

DANCON OIR Hold 11

Navnet er Tim. Han er soldat og har sin daglige gang på Aalborg Kaserner. Men om kort tid bytter han den regnvåde, nordjyske muld ud med ørkensandet i det vestlige Irak. Sammen med 138 kolleger rejser han til Al Asad Airbase i Irak, som de næste seks måneder skal udgøre hans hjem og arbejdsplads. Af samme grund optræder han af sikkerhedshensyn kun med fornavn i denne artikel.

Under fuldskægget og den grønne baret gemmer sig en erfaren korporal. Han har været i Forsvaret siden 2011 og er langtfra uerfaren, når det kommer til den tilværelse, der melder sig, når en seks måneder lang udsendelse begynder.

- Man lander i det og så lærer man at leve med det. Man får en hverdag og nogle rutiner op at køre, så man ikke får den ”lejrkuller,” som nogle frygter, fortæller han.

Destination Irak

Sidste gang Tim var udsendt, hed destinationen Afghanistan og situationen var en helt anden end i dag. Danmark var en krigsførende nation og han var endnu ikke blevet far. Men denne gang skal han arbejde med logistik og administration i det danske hovedkvarter – langt inde på Al Asad Airbase.

Og selvom verdens øjne den seneste uges tid har været rettet mod en anspændt situation i Mellemøsten, hvor USA dræbte den højtstående iranske general, Qasem Soleimani, og Iran svarede igen med et raketangreb på netop Al Asad Airbase, er det så som så, hvor meget Tim bekymrer sig om sikkerhedssituationen i Irak.

Tirsdag var der udsendelsesparade for Hold 11.
Tirsdag var der udsendelsesparade for Hold 11.
Foto: Christian French

- Hvis man bekymrer sig og går rundt og er bange hele tiden, kan man ikke være i det. Så det lærer man at lægge låg på. Sidst jeg var afsted, var vi i krig og der var en konstant fare for at træde på en IED (vejsidebombe, red.) eller blive skudt. Men det tænkte man ikke over, når man gik ud af lejren. Man havde en opgave og den løste man bare, fortæller han.

De danske soldaters opgaver i Irak har da heller ikke længere direkte noget med krig at gøre. De 139 mænd og kvinder, som Danmark denne gang bidrager med til missionen, der er døbt Operation Inherent Resolve, skal primært træne det irakiske militær.

quote Sidst jeg var afsted, var vi i krig og der var en konstant fare for at træde på en IED eller blive skudt. Men det tænkte man ikke over, når man gik ud af lejren. Man havde en opgave og den løste man bare.

Tim, korporal, Aalborg

- Det kan være førstehjælp, det kan være skydefærdigheder, det kan være basal infanteriteknik for grupper og sektioner, forklarer Brian Busk, oberstløjtnant ved Aalborg Kaserner. Også han rejser om kort tid til Irak – som øverste chef for Tim og resten af de danske soldater på det 11. hold, Danmark har sendt til Irak, siden Operation Inherent Resolve blev startet i 2014.

Også han er bevidst om sikkerhedssituationen i Irak. Han er bevidst om, at han er chef for 139 soldater. Og han er bevidst om, at en stor del af det nuværende danske hold på Al Asad Airbase blev flyttet til Kuwait, efter otte iranske raketter forleden slog ned forskellige steder på basen. Men heller ikke hos Brian Busk bliver bevidstheden til frygt.

 

- Jeg har lavet sådan en aftale med mine soldater: Min hovedopgave er at passe på dem. Og så passer de på mig. Så har vi en tillidskontrakt, forklarer han.

Familietid inden afrejse

”DANCON OIR Hold 11,” som Tim, Brian og resten af holdet hedder i militære vendinger, bliver sendt afsted løbende over de kommende dage og uger. Hvem og hvor mange, der rejser hvornår, er fortroligt. Sikkert er det dog, at Tim stadig har tid til kvalitetstid med familien, inden turen går mod Irak. Og det skal udnyttes. Siden sin sidste udsendelse, er han blevet far til to døtre; en på fire år og en på et år. Adspurgt hvordan tiden inden afgang skal tilbringes, smiler familiefaren pludselig stort under den grønne baret, mens han siger:

- Min yngste datters dagpleje holder ferie i næste uge. Så jeg skal være alene hjemme sammen med hende, mens min kone er på arbejde. Og den ældste…

Han tøver kort og smiler igen.

- Ej, hende holder jeg sgu nok også hjemme!