Partileder og Kræftens Bekæmpelse: Eternitbørn bør få erstatning

Både Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen og Kræftens Bekæmpelses direktør er enige: Samfundet bør tage et ansvar og tilbyde alle ofre for asbestskandalen en godtgørelse, mener de.

Forskning fra Aalborg Universitetshospital viser, at 38 ud af godt 12.000 tidligere elever fra fire skole i nærheden af den tidligere Dansk Eternit Fabrik i Aalborg har fået den berygtede kræftsygdom malignt mesothelium på grund af asbest. 

Det har i mange år været velkendt, at der er øget risiko for at udvikle kræftformen malignt mesotheliom – hvor lungehindekræft er den mest udbredte – hvis man har været udsat for asbest. Særligt hvis man har arbejdet med asbest, og i sjældnere tilfælde hvis man har været udsat for det i hjemmet fra familiemedlemmer, der bragte asbeststøv med hjem i arbejdstøjet.

Nu har forskere ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, som har påvist, at der også er en væsentlig øget risiko, hvis man har gået i skole nær daværende Dansk Eternit Fabrik i Aalborg, hvor 90 % af al asbest i Danmark har været anvendt.

- Vi har undersøgt forekomsten af malignt mesotheliom blandt skoleelever ved fire skoler i Aalborg, som lå i en afstand fra 100 meter til 750 meter fra eternitgrunden i den herskende vindretning, fortæller professor på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling Øyvind Omland.

Derfor bør de ramte tilkendes en erstatning, mener Mette Frederiksen og Jesper Fisker, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen.

- For mig er det afgørende, at vi som samfund siger: Der er nogle mennesker, der er blevet ramt af kræft, fordi der har ligget en eternitfabrik midt i Aalborg - lige op og ned af, hvor tusindvis af mennesker har boet. Selvfølgelig skal de have en erstatning, lyder Mette Frederiksens kommentar til forskernes resultater.

Sagen vil nu blive rejst i Folketinget, lover Mette Frederiksen, der håber på et bredt politisk flertal til at udvide erstatningen til de ramte. 

- Det er en meget ulykkelig sag, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse. Han understreger, at risikoen for at blive syg heldigvis er meget lille. Men for dem, der bliver ramt, er det meget alvorligt. 

- Undersøgelsen viser, at der er mennesker, der har fået en dødelig kræftsygdom, blot fordi de boede og gik i skole ’det forkerte sted', siger han.

Forskerne har fundet ud af, at skolebørn har været ekstra eksponeret for asbesten. 

 

Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Seneste nyt

fra Nordjylland