Peter og tusindvis af andre vil bevare lyset på Aalborgtårnet

Peter Svendsen har en mission: Han vil bevare det rød-hvide lys fra 4. maj-markeringen på det ikoniske Aalborgtårn.

Onsdag d. 6. maj fik Peter Svendsen fra Aalborg en lys idé. To dage forinden blev 75-året for Danmarks befrielse markeret landet over, og Aalborgtårnet var i den anledning badet i rødt og hvidt lys, som man kan se på videoen nedenfor. 

00:45 Luk video

Peter Svendsen oprettede Facebook-gruppen 'Bevar lyset på Aalborgtårnet', der i skrivende stund har over 3500 medlemmer, der bakker op om initiativet. 

- Hejsa allesammen. Jeg er en ganske uinteressant person, men med en ikke helt så uinteressant idé, som jeg godt kunne tænke mig, at få Aalborg Kommune og Det Broderlige Skydeselskab til at være med på: Lad os forsøge at bevare dette lyspragt på Aalborgs varetegn, Aalborgtårnet, skrev Peter Svendsen i gruppen kort tid efter, han havde oprettet den.

Peter Svendsens første opslag i gruppen 'Bevar lyset på Aalborgtårnet'. 

Den seneste uge har opbakningen til initiativet givet anledning til, at mere end 3500 har trykket på 'bliv medlem'-knappen. 

- Jeg synes selv, det er en god idé, så jeg vil lige lodde stemningen og høre, hvad folk synes om det. Men da der hurtigt tikkede 1000 medlemmer ind, var det ikke længere bare en ide. Folk bakker op om det, siger Peter Svendsen til TV2 Nord. 

Læs også Se video: Aalborg Tårnet badet i lyset af Dannebrog på befrielsesdagen

Peter Svendsen arbejder til dagligt som ejendomsservicetekniker og er født og opvokset i Aalborg.

Peter Svendsen vil have lyset på Aalborgtårnet fra 4. maj gjort permanent.

- Jeg er en rigtig Vejgaard-dreng, så jeg har kigget på det tårn hele mit liv. Det fortjener den rette plads med den rette belysning. Når man kører på E45 sydfra, ville det da være rart, man kunne se Aalborgtårnet derfra, siger han. 

Initiativtageren til det permanente lys oplever også opbakningen fra virksomheder, der ønsker at give et økonomisk bidrag til projektet

 

Borgmesteren: - Det skal drøftes

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen er også umiddelbart villig til at gøre lyset til en permanent tilføjelse til byens vartegn, men først skal naboerne høres, og pengene skal findes.

- Jeg synes, det er et godt forslag, vi skal arbejde videre med. Det var super flot og fik mange gode reaktioner. Hvis der politisk vilje blandt byrådets partier, er der god mulighed for, at det kan lade sig gøre. Vi skal selvfølgelig have belyst, hvad det kommer til at koste.

  Foto: Anders Ekstrøm

En permanent belysning er ikke på en konkret dagsorden endnu, men når budgetforhandlingerne starter henover sommerferien, vil forslaget komme til at indgå, ifølge borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen.

Læs også Knud er en af de sidste frihedskæmpere

Peter Svendsen håber og tror på, at Aalborg kommune vælger at gå med i projektet økonomisk.

- Belysningen kan justeres efter økonomien. Jeg håber, at kommunen og kulturen vil bidrage til det her. Måske i form af at betale elregningen. Man kan have så mange vilde idéer, men der skal også være penge til det, siger Peter Svendsen til TV2 Nord. 

 

Ejerne: - Vi vil opfatte det som en spændende ændring

Det er Det Broderlige Skydeselskab, der ejer det 87 år gamle Aalborgtårn, og her falder det nye initiativ i god jord.

- Jeg synes det tegner som en ting, der kan give noget positivt. Aktivitet og fornyelse er vejen frem for Aalborgtårnets udvikling, siger formanden for Det Broderlige Skydeselskab, Poul Christian Petersen Bach.

Aalborgtårnet har siden 1933 været igennem flere fornyelser med nye ben og ny kuppel, men selskabet har påbegyndt arbejdet med en snarlig fornyelse. Og i den forbindelse kan permanent belysning, ifølge formanden, sagtens blive en del af udviklingsarbejdet.

- Vi vil bakke op om det, hvis det bæredygtigt for selskabet. Lyset d. 4. maj vakte begejstring og glæde. Det kunne man se og læse. Vil vi opfatte det som en spændende ændring. 

Om Det Broderlige Skydeselskab, Aalborg:

  • Stiftet i 1431 af Aalborgborgmester Peder Ilfarsøn.
  • Selskabet har domicil i Skydepavillonen ved foden af Aalborgtårnet.
  • Selskabets øjemed er at gavne og fornøje ved at samle Brødrene til skive- og fugleskydninger og til selskabelige sammenkomster, samt at udnytte Selskabets bevillinger.

Kilde: http://www.detbroderligeskydeselskabiaalborg.dk/

Initiativtageren Peter Svendsen har holdt møde med et lysfirma, og inden længe fortsætter processen med møder med Det Broderlige Skydeselskab. 

- Det er ikke på mandag, vi sætter spots op, og så kører det. Det er en langsom proces, siger han til TV2 Nord.