By plaget af hærværk: Politiet efterforsker knap 30 sager fra de seneste to måneder
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Det er eksempler på hærværk som dette, der de seneste måneder har plaget byen Vodskov nord for Aalborg.
Politiet og kommunen iværksætter i samarbejde nu flere tiltag, der skal komme de mange problemer med hærværk til livs.
Den nordjyske by Vodskov, der ligger nord for Aalborg, har de seneste to måneder været ekstra hårdt plaget af hærværk.
- Hvis vi kigger på de sidste måneder, så har vi 20 til 30 sager, der primært er af kategorien 'hærværk', siger Niels Kronborg, der er vicepolitiinspektør hos Nordjyllands Politi, til TV2 Nord.
Hærværket er fundet flere steder i byen, men det er særligt slemt omkring Vodskov Skole. Politiet mistænker en gruppe unge mennesker for at stå bag.
- Vi har allerede efterforsket på det, men nu sætter vi en mere målrettet efterforskning i gang for at få afdækket, hvem det er, der laver hærværket, så vi kan drage dem til ansvar for det, de går og laver, siger vicepolitiinspektør Niels Kronborg.
Graffiti, knuste ruder og en stjålet kanin
Hærværket er blandt andet graffiti, knuste ruder, tyveri af en kanin fra et lokalt, kommunalt dagtilbud og ildspåsættelse af et bordbænkesæt.
Politiet fortæller, at byen også var plaget af hærværk sidste år, men at det faldt til ro i løbet af foråret. Men nu er problemerne igen eskaleret - til stor irritation for byens borgere.
- At unge mennesker virkelig ikke har andet at give sig til end at gå og ødelægge andres ting og at stjæle, det er dybt uforstående, siger Rasmus Hansen, der bor i Vodskov.
- Jeg synes da, det er irriterende. Folk burde sørge for, at det ikke går ud over alle andres ting, siger Tove Bødker fra Vodskov.
Mere patruljering og gadeopsøgende arbejde
Problemerne har fået blandt andre politiet og Aalborg Kommune til at samarbejde om en række initiativer, der skal komme problemerne til livs.
Blandt andet rykkede politiet i går, torsdag, ud i byen med den mobile politistation for at gå i dialog med de unge og med borgerne og for at skabe tryghed og synlighed. Udover efterforskningen iværksætter politiet altså også en forebyggende indsats, og:
- Så supplerer vi det med, at vi er mere til stede, end hvad vi ellers ville have været. Dels med vores mobile politistation og dels med patruljevirksomhed derude, siger vicepolitiinspektør Niels Kronborg.
Vi forventer, at den indsats, vi sætter i gang med kommunen nu, gør, at vi får ro på og får ændret på forholdene derude.
Niels Kronborg, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi
Aalborg Kommune har blandt andet udvidet åbningstiderne for byens ungdomsklub, haft møder med skolen og forældrene, og så har de sendt kommunens gruppe, MidtbySjakket, ud til byen, som er en gruppe, der laver opsøgende gadearbejde for unge mellem 12 og 25 år.
- De er rigtig dygtige til at danne relationer til de unge og til at få dem i tale. De taler de unges sprog og er virkelig gode til at få de unge nogle andre steder hen, siger Mai-Britt Iversen (S), der er rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune.
Selvom problemerne er eskaleret, så er både politiet og kommunen fortrøstningsfulde i forhold til at komme hærværksproblemerne til livs.
- Det er ikke altid, at de bliver løst over en uge, men vi har erfaring med, at vi får løst de problemer, der er, siger rådmanden.
- Vi forventer, at den indsats, vi sætter i gang med kommunen nu, gør, at vi får ro på og får ændret på forholdene derude, siger vicepolitiinspektør Niels Kronborg.