LIGE NU:

Plejehjemskritik: - Ansvaret ligger hos os politikere, siger rådmand

Rådmand i Aalborg Kommune erkender fejl i forbindelse med kritik af forholdene på en række af kommunens plejehjem.

Flere af Aalborg Kommunes plejehjem har i løbet af i år været udsat for kritik fra beboere og pårørende.

Og Nordjyske Stiftstidende har også i en række artikler kritiseret forholdene for eksempel på Fremtidens Plejehjem i Nørresundby.

Artiklerne er foranlediget af klager fra plejehjemsbeboere og pårørende, og flere klager er blevet undersøgt indgående af kommunen og Styrelsen For Patientsikkerhed, som er tilsynsførende myndighed.

- Det har været nogle særdeles hårde måneder for både medarbejdere og beboere på Fremtidens Plejehjem. Vi er selvsagt rigtig kede af, at dialogen er foregået gennem medierne til offentlig beskuelse - det har ikke været kønt, og det har ført til mytedannelse. Vi gør alt, hvad vi kan for at følge op på tingene og lære af vores fejl, siger rådmand Jørgen Hein fra Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

Kontakten til borgerne styrkes

På et møde i Ældre- og Handicapudvalget i onsdags blev der vedtaget en handleplan, som plejeboligchefen har udarbejdet. Planen indeholder blandt andet kursus i "styrket borgerkontakt". Det iværksættes straks. Derudover har udvalget besluttet at ansætte en pårørendevejleder, som har til formål at styrke dialogen med pårørende.

Udover en styrkelse af kommunikationskompetencerne har udvalget også besluttet at skærpe den eksterne kontrol af kommunens 40 plejehjem, som siden 2017 har været varetaget af rådgivningsvirksomheden BDO.

Kvaliteten skal forbedres

Tilsynet skal give flere anvisninger, når de har gennemført uvarslet tilsyn for at forbedre kvaliteten. Yderligere har Styrelsen for Patientsikkerhed tilbudt at undervise Aalborg Kommunes plejehjemsledere i, hvilke punkter de som styrelse har fokus på ved tilsyn. Det tilbud vil Aalborg Kommune også tage imod.

- Jeg skal være den første til at erkende, at det er en ny virkelighed, som vi i forvaltningen ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på at tilpasse os. Det er kritikken af Fremtidens Plejehjem tydelige eksempler på. I Aalborg har vi et dygtigt sundheds- og plejepersonale, og jeg har stor tillid til fagligheden på vores institutioner. Den rejste kritik bør ikke rettes mod medarbejderne. Ansvaret ligger først og fremmest hos os politikere, siger Jørgen Hein i pressemeddelelsen.