Seneste nyt

fra Nordjylland

Portland begejstret for aftale om CO2-lagring

Hvis vi skal nå danske og europæiske klimamål, kommer vi ikke udenom CO2-fangst og lagring.

Derfor er regeringen sammen med en række aftalepartier blevet enige om, at styrke vilkårene for CO2-fangst og lagring, så der bliver fjernet barrierer på området.

Og det glæder Michael Lundgaard Thomsen, der er direktør for Aalborg Portland.

- For vores vedkommende, er CO2-fangst en absolut nødvendighed for at nå vores klimamål. Hos os er Co2 udledning næsten uundgåeligt, og det at kunne fange CO2 og lagre det i undergrunden, vil gøre, at vi kan realisere vores klimaudledning med minimum 70 procent, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Virksomheden udleder nemlig godt to millioner ton CO2 årligt, og er dermed suverænt Danmarks største CO2-udleder.

Med aftalen skal mindst 34 millioner tons CO2 lagres i undergrunden allerede fra 2029, og derfor kan man af to omgange søge en pulje på 26,8 milliarder kroner, hvis man vil byde ind på anlæg og infrastruktur, der kan lagre CO2.

Allerede i juni indgik Aalborg Portland sammen med den amerikanske virksomhed Fidelis New Energy om sikker og permanent lagring af Aalborg Portlands CO2-udledning ved hjælp af Fidelis' nyligt annoncerede Norne Carbon Storage Hub på Aalborg Havn.

Og Aalborg Portland har et mål om at fange og lagre mindst 400.000 ton CO2 årligt, hvilket giver 1,6 millioner tons frem mod 2030.

- Det at kunne lave et stort anlæg og havde den nødvendige fleksibilitet i tidsplanen til at være klar i 2029, betyder rigtigt meget for os , fordi vi dermed dels kan få omkostninger ned på anlægget, men også at vi undgår at stå med nogle store bøder, hvis vi ikke når tidsplanen, siger direktøren.