Poul fik et chok, da han åbnede e-boks: - Du skal tilbagebetale 384.101,81 kroner - eksklusiv renter
Foto: Søren Nielsen / TV2 Nord
En regning på flere hundrede tusinde kroner landede i Poul Henningsens digitale post - tre år efter en aftale om udtagning af jord på hans ejendom.
- Jeg føler mig røvrendt. Det er et hårdt udtryk at bruge, men jeg synes, det er bondefangeri. Vi er fanget i systemet. Jeg forstår ikke, at man kan blive behandlet på den måde.
Sådan lyder det fra Poul Henningsen fra Nibe, der for nyligt fik et chok, da han åbnede sin eboks. I en 12 siders skrivelse oplyste Miljøstyrelsen, at den tidligere mælkeproducent var blevet overkompenseret
- Du skal tilbagebetale 384.101,84 kroner - eksklusiv renter, lød det i den digitale post.
Den store regning stammer fra en aftale, Poul Henningsen indgik med Miljøstyrelsen i 2020.
Landmanden udtog 20 hektar af sin jord til at blive §3-areal. Dermed må jorden ikke længere gødes, sprøjtes eller omlægges. Det gav en kompensation på 535.000, som var resultatet af en beregning for 20 års driftstab på jorden.
Kammeradvokatens vurdering
Men Kammeradvokaten er nu kommet frem til, at Poul er blevet overkompenseret. Derfor kræver Miljøstyrelsen 384.000 kroner tilbagebetalt. En beslutning som Poul Henningsen på ingen måde kan forstå.
- Vi har søgt efter de regler, der er stillet op, og vi har fået det godkendt. De har udbetalt pengene. Så erkender de selv, at de har lavet fejl. For at drysse salt i såret så vil de have renter. Jeg synes, at det er helt hen i vejret.
Miljøstyrelsen erkendte i april, at der er sket en fejl i udbetalingerne, og siden har man arbejdet på at få afklaret, hvilke beløb lodsejerne skulle tilbagebetale.
Hvis du havde solgt en bil til nogen, så kan de heller ikke komme tre år efter og kræve 100.000 tilbage fra dig
Poul Henningsen, tidligere mælkeproducent
- Det er meget beklageligt, at lodsejerne skal betale udbetalte midler tilbage, men Kammeradvokaten vurderer, at tilskuddet i en række sager overstiger indtægtstabet, og dermed overkompenserer lodsejeren, udtalte kontorchef Bettina Helle Jensen fra Miljøstyrelsen.
Og den behandling har Poul Henningsen aldrig prøvet før i sine 40 år som landmand.
- Mange gange har jeg lavet en handel, givet håndtryk og kigget hinanden i øjnene. Men jeg har aldrig oplevet noget lignende.
- Hvis du havde solgt en bil til nogen, så kan de heller ikke komme tre år efter og kræve 100.000 tilbage fra dig, det er jo ikke rimeligt, siger Poul Henningsen.
Renterne kan man heller ikke gøre noget ved. I skrivelsen peger Miljøstyrelsen på en EU-dom, som danner præcedens for, at renterne skal sendes til lodsejer.
Solgt gården
Siden Poul Henningsen i 2020 modtog kompensationen, har han solgt gården til sin søn, der nu driver landbruget. Han er selv flyttet på et mindre landbrug og har droslet ned på arbejdet.
I forbindelse med salget af gården fik han vurderet jorden. Og han er ikke af den opfattelse, at der er tale om en overkompensation.
Samtidig ærgrer han sig over, at han nu skal forsøge at betale regningen, mens han arbejder deltid.
- Når man er deltidslandmand, så er det pludselig et stort beløb. Dengang man var i fuld gang som landmand, så kunne man nemmere have fundet plads i budgettet. Det rammer lidt hårdt det her, fortæller Poul Henningsen.
Da den tidligere mælkeproducent valgte at tilslutte sig ordningen, var det med en tanke om, at det også var godt for naturen. Men han springer altså ikke lige på en ny frivillig aftale med Miljøstyrelsen.
- Man hører igen og igen, at man gerne vil have noget mere natur taget ud. Men gør man det sådan her, så bliver det svært.
- Vi mister tilliden til systemet, og det bliver op ad bakke at få landmænd med i nogen ordninger, hvis man ikke kan stole på, at aftalerne holder, slutter Poul Henningsen.
Til TV2 Nord skriver Miljøstyrelsen, at de arbejder hårdt på en ny tilskudsordning i år, hvor planen er at holde mange helt eller delvist fri fra de store tilbagebetalinger, men desværre ikke alle.
- Det er meget beklageligt, at lodsejerne skal betale udbetalte midler tilbage, men Kammeradvokaten vurderer, at tilskuddet i en række sager overstiger indtægtstabet, og dermed overkompenserer lodsejeren. Og det må man ikke ifølge EU's regler om statsstøtte.
VIDEO: Se hele indslaget herunder: