Projektet Bryd Tavsheden vil gøre op med vold i familien og blandt kærester. Foto: Mick Knive Anderson

Projekt skal gøre op med vold i familien

Et nyt projekt skal gøre unge bevidste om, hvad fysisk og psykisk vold i familien eller fra en kæreste kan få af konsekvenser.

Det gør ondt, når man vokser op i en familie, hvor vold og psykiske overfald er en del af hverdagen. For 18-årige Rasmus var livet et helvede hos en mor, der slog, kontrollerede ham og konstant flyttede ham fra skole til skole. 

- Jeg havde ingen venner. Og når jeg gik ud af døren, tog jeg en maske på, for ingen skulle vide, hvordan jeg havde det, fortæller Rasmus de største elever på Hals Skole. 

Han er del af projekt Bryd Tavsheden, der skal gøre de unge bevidste om, hvad fysisk og psykisk vold i familien eller fra kæresten kan få af konsekvenser. 

- Det endte med, at jeg forsøgte selvmord. Flere gange. Jeg prøvede at hænge mig, skære i mig selv og tage piller, fortæller han. 

3-4 elever i hver klasse er udsat for vold

Problemet med vold i familien og kærestevold er stort. Mere end hver fjerde ung i 7. klasse er ifølge Børnerådet og forskere fra Syddansk Universitet udsat for vold i familien, og en ny kærestevoldsundersøgelse viser, at helt op til 41 procent af de unge helt ned i 7. klasse har været udsat for en voldsepisode i deres forhold. 

- Det er derfor, vi skal gøre noget ved det. Vi skal have brudt tabuet om vold i familien og kærestevold. Vi skal have fortalt de unge, at det er OK at tale om det, og at man kan få hjælp, siger generalsekretær i Bryd Tavsheden-projektet, der sætter fokus på volden og tager rundt på skoler og ungdomsuddannelser for at give de unge nogle værktøjer til at hjælpe sig selv og deres kammerater. 

For selvom forældre slår og udsætter børn for psykisk vold i årevis, er det utroligt svært for børn at fortælle andre om problemerne. Foruden skammen frygter børnene at skille sig ud fra deres kammerater. Dertil kommer den største frygt.

- De er angste for, at hvis de siger noget, kommer myndighederne og kører deres forældre væk med blå blink, sætter dem i fængsel, og at de selv bliver anbragt på børnehjem, fortæller rådgiver Ingrid Aller. 

Et rollespil viser derefter eleverne, hvordan vold også kan ske på flere niveauer blandt kærester: Fra fysisk vold til kontrollerende adfærd. Og de mange inputs gør indtryk. 

- Det er utroligt, at der kan sidde nogen i min klasse, der er udsat for vold. Det er skræmmende, siger Aksel Skjødsholm, der går i 8. klasse. 

- Det er ubehageligt, at nogle af mine venner måske går rundt med nogle tanker eller følelser, de ikke vil ud med, for man vil jo gerne hjælpe, siger Ida Pilgaard. 

Projektet er på rundtur i Aalborg Kommune i denne og næste uge, og man kan læse meget mere om Bryd Tavsheden her

02:20 Luk video