- Her kan jeg ikke komme op. Så jeg skal ikke have nyt undertøj.
Yvonne Andersen fra Hanstholm har igen forgæves forsøgt at komme ind i en butik.
- Det er ikke nemt at komme rundt her uden ledsager, når man sidder i kørestol, siger hun denne eftermiddag i Thisted midtby.
For syv år siden fik hun to blodpropper i hjernen, og det sendte hende i kørestol. Hun er træt af de udfordringer, der er for én som hende, når det gælder adgang til butikker.
Yvonne Andersen er langt fra den eneste. En undersøgelse, som er foretaget af Danske Handicaporganisationer, viser, at 64 procent af de adspurgte oplever, at det er svært komme ind og ud af bygninger i eksempelvis gågader.
- Det betyder, at man risikerer at blive isoleret derhjemme, påpeger Thorkild Olesen, som er formand for Danske Handicaporganisationer.
Kan blive isoleret derhjemme
- Man gider måske ikke det bøvl, der er med at komme ud, hvis man alligevel ikke kan komme rundt. Så bliver man hellere hjemme, og så bliver man isoleret, siger han.
En af de butikker, som Yvonne Andersen ikke kan komme ind i, er undertøjsbutikken Change Lingeri i Thisted. Her siger butikschef Nina Axelsen, at hun ikke har oplevet problemet før nu.
- Hvis jeg ser, at nogen har problemer med det, vil jeg jo altid gå hen og hjælpe, slår hun fast.
Ifølge Yvonne Andersen er det primært i butikscenteret J.P. Jacobsen Center, der er problemer med den handicapvenlige adgang i det centrale Thisted.
- Jeg føler til, jeg er til besvær. Og sådan tror jeg, det er for alle de handicappede, lyder det fra Yvonne Andersen.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Thisted Handels & Industriforening.