Boligblokkene her vil formentlig blive revet ned og genopbygget henover de næste to-tre år. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Regeringen frigiver milliarder: Nordjysk boligselskab fremrykker renoveringsprojekter

I statsministerens tale på arbejdernes kampdag 1. maj fremlagde Mette Frederiksen (S) tiltag om at frigive 30 milliarder til almene boliger. Det fremrykker nu renoveringsprojekter hos nordjyske Alabu Bolig.

Mette Frederiksen holdt i dag sin første tale på arbejdernes kampdag som statsminister. Den var, som det meste er i denne tid, domineret af den nuværende coronakrise.

Mette Frederiksen benyttede talen til at kaste lys over, hvordan Danmark skal vende tilbage til normalen.

For at stimulere beskæftigelsen i byggebranchen løftede hun sløret for, at der vil blive frigjort 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger i hele landet.

Pengene kommer fra Landsbyggefonden, og det er altså derfor ikke penge, der skal finansieres i regeringens finanslov.

Laila Thomsen er Formand for Alabu Bolig, der er Nordjyllands andet største boligselskab med cirka 6000 lejeboliger.

Hun er glad for, at det nu bliver officielt, at de mange penge bliver frigjort fra Landsbyggefonden. TV2 Nord møder hende foran et af boligselskabets afdelinger på Saltumvej i Aalborg Øst.

- Vi har hørt rygter om, at det måske var sådan, det blev, så vi er glade for, at vi nu får det bekræftet, siger Laila Thomsen, der selv så statsministerens tale hjemme fra stuen i morges.

Laila Thomsen, Formand for Alabu Bolig er glad for, at regeringen har valgt at frigive 30 milliarder kroner til renoveringer. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

- Vi kan helt konkret fremrykke renoveringsprojektet for denne afdeling, fordi de penge nu er blevet tilgængelige, fortæller hun.

- Der kommer gang i byggeriet igen

Renoveringen af de 120 lejemål var ellers blevet sat til at blive påbegyndt engang i 2023, men på grund af de frigivne midler kan projektet nu allerede igangsættes engang i år. Og det vil ifølge Laila Thomsen skabe mange arbejdspladser.

- Vi laver totalrenovering, så vi river det gamle ned og bygger op fra soklen af. Så det er jo alle håndværksfag, vi får brug for. Her kommer nok til at være arbejde i et års tid for en god flok håndværkere, siger Laila Thomsen og fortsætter:

- Vores primære opgave er jo at drive forretning, men vi kan jo også se, at nogle af vores lejere bliver ramt af arbejdsløshed på grund af den økonomiske krise. Også derfor er vi rigtig glade for at kunne komme i gang. Det her vil helt sikkert sætte fremrykke renoveringer mange steder og derfor skubbe gang i byggebranchen igen.

Alabu Boligs afdeling på Saltumvej i Aalborg Øst kan nu se frem til at blive renoveret tidligere end hidtil planlagt. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Der vil gå tid, før effekten kan mærkes

Projektet er budgetteret til lige under 250 millioner kroner og vil i sidste ende udvide afdelingen fra 120 til 144 lejemål.

Og de nye boliger bliver bygget efter strenge miljø- og energikrav. Et af kravene for at få adgang til den store pulje er nemlig, at renoveringen skal gøre ejendomme og lejemål mere energivenlige.

- Denne pulje er en god mulighed for os og andre boligselskaber at fremrykke allerede planlagte renoveringer, siger Laila Thomsen.

Pengene kan kun benyttes ved renoveringer, der sikrer lavt energiforbrug og miljøpåvirkning. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Men selvom udmeldingen kommer den 1. maj, så vil der gå noget tid, før man virkelig kan mærke effekten af de frigivne milliarder.

- Vi skal først have styr på, hvordan vi genhuser vores lejere herfra, og så håber vi på at kunne afholde møder med lejerne efter sommerferien, og først derefter kan vi rigtig komme i gang med selve nedrivningen og opbygningen, siger Laila Thomsen.