Rektor om corona-studiestart: Undervisningen bliver lige så god
Foto: Ivan Hansen
I dag tager Aalborg Universitet imod 4500 nye studerende, men i år bliver det en anderledes studiestart.
Coronapandemien har sat en stopper for traditionerne og kræver alternative metoder, når de nye studerende skal finde på plads i studiemiljøet.
- Vi havde set frem til at modtage alle vores nye studerende nede på havnefronten. Nu kan det ikke lade sig gøre på grund af corona, og så må vi jo finde på alternative metoder til at modtage de studerende, siger rektor Per Michael Johansen og fortsætter:
- Så den (studiestarten, red.) er fuldstændig anderledes, idet vi jo ikke kan samle vores studerende.
Artklen fortsætter efter videoen.
Et af de af nye tiltag indbefatter, at de studerende bliver modtaget i de fakulteter og miljøer, hvor de hører til. På den måde føler de studerende sig som en del af en social enhed fra første dag.
AALBORG UNIVERSITETS CORONA-FORHOLDSREGLER
1. FORHOLDSREGLER, HVIS DU SOM STUDERENDE FÅR SYMPTOMER PÅ COVID-19:
Studerende, der har symptomer, der kunne tyde på COVID-19 (feber, ondt i halsen, muskelsmerter, tør hoste mv.), må ikke møde op på universitetet, men skal i stedet:
- orientere studielederen eller dennes stedfortræder om deres symptomer samt eventuelle nære kontakter på AAU
- i øvrigt følge myndighedernes retningslinjer omkring opsporing af nære kontakter, hvad angår nære kontakter uden for AAU.
Vi anbefaler, at du kontakter din læge og får taget en COVID-19-test.
Studerende som føler sig sløje med symptomer på COVID-19, mens de er på AAU, skal tage hjem og følge retningslinjerne ovenfor.
Du må først møde op på universitetet, når du har været symptomfri i 48 timer.
2. FORHOLDSREGLER, HVIS DU SOM STUDERENDE TESTES POSITIV FOR COVID-19
Studerende, der er testet positiv for COVID-19, må ikke møde op på universitetet, men skal i stedet:
- orientere Studielederen eller dennes stedfortræder om deres sygdom, samt om eventuelle nære kontakter på AAU
- i øvrigt følge myndighedernes retningslinjer omkring opsporing af nære kontakter, hvad angår nære kontakter uden for AAU
Du må først møde op på universitet, når du har har været symptomfri i 48 timer.
3. FORHOLDSREGLER, HVIS DU SOM STUDERENDE ER EN NÆR KONTAKT TIL EN PERSON MED COVID-19-SYMPTOMER
Studerende, som har været i nær kontakt med en, som har COVID-19-symptomer, skal være særlig opmærksom på sygdomstegn og i endnu højere grad følge de generelle råd om god hygiejne:
- Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.
- Host eller nys i dit ærme.
- Undgå håndtryk, kindkys og kram –begræns den fysiske kontakt.
- Vær opmærksom på rengøring –både hjemme og på arbejdspladsen.
- Hold afstand og bed andre tage hensyn
(se mere om nære kontakter i pkt. 5)
4. FORHOLDSREGLER, HVIS DU SOM STUDERENDE ER EN NÆR KONTAKT TIL EN COVID-19-SMITTET PERSON
Hvis en studerende kan defineres som en nær kontakt til en person, der er testet positiv for COVID-19, skal den studerende gå hjem omgående. Sundhedsstyrelsens pjece ”Til dig, der er en nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus” vejleder om, hvordan man skal forholde sig som nær kontakt, samt hvordan man skal forholde sig afhængig af testresultatet.
Vi anbefaler, at du kontakter din læge og får taget en COVID-19-test.
Du må først møde op på universitetet, når du enten kan fremvise en negativ COVID-19-test eller der er gået 14 dage, siden du var i kontakt med den COVID-19-smittede person.
(se mere om nære kontakter i pkt. 5)
5. OM NÆRE KONTAKTER
Hvis man har fulgt Sundhedsstyrelsens råd om fysisk afstand, hosteetikette og hygiejne, vil det være meget få personer på universitetet, der kan kategoriseres som en nær kontakt.
Nære kontakter defineres som:
- Personer, som bor sammen med en smittet
- Personer, der har haft direkte fysisk kontakt (f.eks. ved kram) med en smittet
- Personer med ubeskyttet og direkte kontakt til sekreter fra en smittet (f.eks. er blevet hostet på eller har berørt brugt lommetørklæde m.v.)
- Personer, der har haft tæt “ansigt-til-ansigt” kontakt inden for 1 meter i mere end 15 minutter til en smittet person (f.eks. samtale med personen)
- Sundhedspersonale og andre, som har deltaget i plejen af en patient med COVID-19, og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne måder.
Kilde: Aalborg Universitet
Rektoren slår fast, at undervisningen generelt set bliver lige så god, som før coronapandemiens udbrud. Samtidig hilses de nye, digitale undervisningsmuligheder velkommen.
- Corona-perioden har jo vist her i den digitale periode, at ret meget af undervisningen har fået rigtig gode tilbagemeldinger fra de studerende, fordi vores medarbejdere virkelig har forstået at omstille sig digitalt. Undervisningen er lige så god, som den har været hele tiden.
Aalborg Universitet vil i løbet af den kommende tid samle op på erfaringerne fra den digitale undervisning med henblik på at tage læring med sig videre.
- Det bedste er jo det sociale. Det bedste er at være sammen med vores medstuderende og være til stede på universitet. Både for de studerende men også for underviserne, siger rektor Per Michael Johansen.